Létezik olyan kínai gyökerekből és gyógynövényekből álló kínai fűszerkeverék, amely több egészségügyi probléma ellen is hatásos, például bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet — írja a zsido.com.
A szaga azonban olyan taszító, íze pedig annyira keserű, hogy ember legyen a talpán, aki megissza a belőlük készült főzetet. A Solveat nevű izraeli start-up cég olyan, úgynevezett funkcionális élelmiszereket fejleszt, amelyek fogyaszthatóvá teszik a rettenetesen rossz ízű kínai fűszerkeveréket.
Ehud (Udi) Perec, aki ma már az izraeli Netánjá központtal működő Solveat vezérigazgatója, korábban Kínában dolgozott egy fűszernövényekkel foglalkozó biotechnológiai vállalatnál, amikor a prediabétesz állapotát diagnosztizálták nála. Egy kínai professzor ekkor ajánlotta neki az erőteljes főzetet.
Perec azzal az elhatározással tért vissza Izraelbe, hogy fogyasztható élelmiszerré szelídíti a keserű löttyöt. A funkcionális ételek és a fitokemikáliák piaca évről évre növekszik, így a vállalkozás nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági haszonnal is kecsegtetett. A Solveat első termékei csokoládékockákba ágyazva tartalmazzák a fűszernövényeket, melyek keserűségét és savanyú mellékízét különféle módszerekkel palástolják el.
A fűszeres csokoládékockákat először önkéntesek próbálták ki. Körükben 24 százalékkal csökkent a vércukorszint. A termékkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok jelenleg is tartanak.
Mindeközben a Solveat munkatársai a fűszernövényeket süteményekbe, kekszekbe és kenyérfélékbe dolgozzák bele, emellett más, sokakat érintő egészségügyi problémával, például a magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel kapcsolatban is végeznek kutatásokat.
A Solveat nem készíti el az egész terméket, hanem csupán a fűszernövényekből készült kivonatot adja majd el a gyártóknak, akik az utasításaik alapján adagolhatják azt a termékeikhez. A vállalat számára fontos, hogy olyan termékek kerüljenek piacra, amelyek finomak, ezért a fogyasztók örömmel vásárolják.
„Nem állíthatjuk, hogy meg tudjuk gyógyítani a cukorbetegséget. A termékünk nem gyógyszer. Azt viszont állítjuk, hogy segítségével fent lehet tartani az egészséges vércukorszintet.”