Izraeli tudósok gyógyszereket fejlesztenek az öregedés ellen

Az ígéretes gyógyszeres terápia megelőzheti az időskori betegségeket.

A sejtek vitalitásának folyamatos megújulását okozó molekulák kezelhetik vagy megelőzhetik az öregedéssel járó betegségeket, például az Alzheimer- és a Parkinson-kórt.

Mindannyian szeretnénk elérni az egészséges hosszú életet – egészségesen megélni az öregkort. Könnyebb mondani, mint megtenni, hiszen számos, az életkorral összefüggő betegség létezik, mint például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a szívelégtelenség és a szarkopénia.

Egy új tanulmány, amelyet prof. Einav Gross és Shmuel Ben-Sasson a jeruzsálemi Héber Egyetem orvosi karán azonosították a molekulák egy csoportját, amelyek lehetővé teszik a sejtek számára a sérült alkotóelemek javítását, így ezek a szövetek megőrizhetik megfelelő működésüket.

A kutatók a különböző terápiák élettartamra és életminőségre gyakorolt hatását is vizsgálták, és sikeresen bizonyították, hogy meg tudják védeni a szervezet és az emberi sejteket a károsodástól.

Izraeli tudósok visszafordítanák az öregedést

Rájöttek, hogy az idős emberek miért fogékonyabbak a koronavírus fertőzésre, és meg is találták az ellenszerét.

Gross kifejtette: „A mitokondriumok, a sejt „erőművei”, az energiatermelésért felelősek. Apró elektromos akkumulátorokhoz hasonlíthatók, amelyek segítik a sejtek megfelelő működését. Bár ezek az „elemek” folyamatosan elhasználódnak, sejtjeinknek van egy kifinomult mechanizmusa, amely eltávolítja a hibás mitokondriumokat, és újakkal helyettesíti őket”.

Számos korral összefüggő betegség azért következik be, mert ez a mechanizmus az életkor előrehaladtával hanyatlik, ami a sejtek működési zavaraihoz és a szöveti aktivitás romlásához vezet.

Gross és Ben-Sasson új technológiát fejlesztett ki, hogy olyan innovatív vegyületeket hozzon létre, amelyek szájon át szedhetők az öregedés jelenleg gyógyíthatatlan betegségeinek kezelésére. Ezeket a vegyületeket megelőző gyógyszerként is lehetne használni.

„Reméljük, hogy a jövőben jelentősen késleltetni tudjuk majd számos, az öregedéssel összefüggő betegség kialakulását, és javítani tudjuk az emberek életminőségét”

– mondta Ben-Sasson.

A kutatók és a Yissum, a Héber Egyetem tech-transzfer cégével közösen létrehozták a Vitalunga nevű startupot, amely a gyógyszer kifejlesztésére hivatott.

„Ahogy a Vitalunga a preklinikai vizsgálatok felé halad, minden eddiginél közelebb kerültek ahhoz, hogy minimalizálják azt az elviselhetetlen terhet, amelyet az öregedéssel kapcsolatos betegségek, mint például az Alzheimer- és a Parkinson-kór, az egyénekre, családjaikra és egészségügyi rendszereinkre rónak”

– mondta Itzik Goldwaser, a Yissum vezérigazgatója.

Minél fiatalabbnak érezzük magunkat, annál könnyebben felépülünk

Izraeli tudósok igazolták, hogy akik fiatalabbnak érzik magukat a kronológiai koruknál, jellemzően egészségesebbek, és pszichésen ellenállóbbak.