Minél fiatalabbnak érezzük magunkat, annál könnyebben felépülünk

A „csak annyira vagy öreg, amennyinek érzed magad” mondás egyre inkább igaznak cseng, mivel a tudósok bizonyítékokat fedeznek fel arra, hogy azok az emberek, akik fiatalabbnak érzik magukat a kronológiai koruknál, jellemzően egészségesebbek, és pszichésen ellenállóbbak.

Az egyik új bizonyíték a Bar-Ilan Egyetem által vezetett tanulmányból származik, amely szerint a fiatalnak érzés növelheti az egészségügyi állapotból való sikeres felépülés esélyét, még idős korban is. Tanulmányukat a Gerontology című folyóiratban tették közzé a közelmúltban.

A kutatók 194 73-84 éves felnőttet követtek nyomon, akik csontritkulásos törés vagy stroke utáni rehabilitáción vettek részt Izrael több rehabilitációs intézményében.

A rehabilitációjuk során többször is megkérdezték a pácienseket szubjektív életkorukról (mennyire érzik magukat fiatalnak), érzéseikről és tapasztalataikról. Az ápolók a funkcionális függetlenség mérése (FIM) teszt segítségével értékelték működési szintjüket a felvételkor és a hazabocsátáskor.

Azok a betegek, akik a kórházi felvételkor fiatalabbnak érezték magukat, körülbelül egy hónappal később, a kórházból való elbocsátáskor jobb funkcionális függetlenséget mutattak, függetlenül attól, hogy törésük vagy stroke-juk volt.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok, akik fiatalabbnak érezték magukat, jobban felépülnek, mert optimistábbak voltak a funkcionális képességeik visszanyerésének esélyeit illetően.

„Megerősítést nyert a felvételkori szubjektív életkor hatása a funkcionális függetlenségre az elbocsátáskor”

– mondta Amit Shrira professzor, aki Ehud Bodner professzorral együtt vezette a tanulmányt, mindketten a Bar-Ilan interdiszciplináris társadalomtudományi tanszékéről.

Meglepő módon a szubjektív életkor relevánsabban jelezte előre a rehabilitációs eredményeket, mint a betegek kronológiai életkora, és a felvételkor egyidejűleg előforduló több krónikus egészségügyi állapot.

Shrira megjegyezte, hogy a kutatók nem látták a felvételkori funkcionális függetlenség hatását az elbocsátáskori szubjektív életkorra.

Ezért arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberek,

akik fiatalabbnak érzik magukat, „hosszabb ideig képesek fenntartani egészségüket, és könnyebben felépülnek a mozgáskorlátozottságból. Azáltal, hogy az emberek sikeresnek érzékelik magukat az öregedésben, megőrizhetik egészséges és aktív életmódjukat”.

A tanulmányban a Haifai Egyetem, a Technion-Israel Institute of Technology, a Soroka Medical Center és a Washingtoni Egyetem kutatói vettek részt, az izraeli Fliman Geriátriai Rehabilitációs Kórház és a Shoham Medical Center munkatársaival.

Izraeli tudósok visszafordítanák az öregedést

Rájöttek, hogy az idős emberek miért fogékonyabbak a koronavírus fertőzésre, és meg is találták az ellenszerét.