Nem kritizálta Izraelt egy Hamászról szóló esszében, megbuktatták

A Leedsi Egyetem egyik végzőse diszkrimináció, gondatlanság miatt indított pert az egyetem ellen, miután a Hamász által a palesztinok ellen elkövetett bűncselekményekről írt esszéjét egyesre értékelték, mert az nem bírálta Izraelt.

A fellebbezést és a külső felülvizsgálatot követően az egyetem átminősítette és elfogadta Danielle Greyman esszéjét, egyetértve azzal, hogy az értékelés szabálytalan volt, és hogy az eredeti esszének át kellett volna mennie – írja a Ynetnews.

Az egyetemnek több mint egy évbe telt, amíg Greyman fellebbezését feldolgozta és ítéletet hozott.

A hosszú várakozási idő megakadályozta, hogy megkezdje szociológia mesterképzését a Glasgow-i Egyetemen. A perről először a londoni Jewish Chronicle számolt be.

Greyman a The Media Line-nak elmondta, hogy egyetemi tanárai tudták, hogy a Hamász palesztinok ellen elkövetett bűneiről ír, és egyetértettek abban, hogy az esszében nem kell Izrael szerepét tárgyalni, mivel a Hamász belpolitikáját elemzi. Elmondta, hogy ha Dr. Simon Prideaux, az egyetem szociológiaprofesszora és Greyman tudományos tanácsadója az esszében, nem hagyta volna jóvá a témáját, „más témát választottam volna”.

Esszéjében Greyman utalt a Hamász emberi pajzsok használatára, és azt írta, hogy ez „a palesztin nép elárulása a kormányuk részéről”. Az osztályozó erre a kijelentésre válaszul írta: „Ez figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az izraeli állam erőszakos cselekményeket követ el”.

Dr. David Hirsh, a londoni Goldsmiths Egyetem szociológia főelőadója felülvizsgálta Greyman esszéjének osztályzatát és visszajelzését. A The Media Line-nak elmondta: „Ez az esszé abszolút nem egyes Azt is mondta, hogy az osztályozó által tett megjegyzések „úgy tűnt, hogy polemikus elkötelezettségűek”, és nem szolgáltak megfelelő indoklással az esszé megbuktatására.

Greyman esszéjének egyik osztályozója Claudia Radiven volt, aki aláírt egy petíciót, amelyben megvédte David Miller professzort, miután 2021-ben kirúgták a Bristoli Egyetemről, amiért egy előadása során olyan megjegyzéseket tett, hogy Izrael „erőszakos, rasszista, etnikai tisztogatással foglalkozó idegen rezsim”, és „politikai bábuknak” nevezte a vele egyet nem értő zsidó diákokat.

Greyman úgy látja, hogy ez a probléma a Leedsi Egyetem szociológia tanszékén is jelen van. Megjegyezte, hogy a Leeds egyike annak az öt brit egyetemnek, ahol a legtöbb zsidó diák tanul, és azt mondta, hogy az a mód, ahogyan a Leeds megpróbálja eltussolni az esetet, „megdöbbentően egyedülálló… szándékosan nem látják az antiszemitizmust”.

A Leedsi Egyetem szóvivője a The Media Line-nak elmondta: „Az egyetem határozottan tagadja az antiszemitizmus vádját, és minden eljárást teljes mértékben meg fog védeni. További kommentár nem lenne helyénvaló, mivel az ügy jogi eljárás tárgyát képezi”.

Izraelt vizsgáló ENSZ biztos szerint érzéketlen volt „zsidó lobbira” panaszkodni

A biztos egy podcastban arról panaszkodott, hogy a közösségi oldalak mögött a „zsidó lobbi” áll, ami megpróbálja a bizottságot lejáratni.