Irán megfigyelő műholdat lő fel az űrbe

Irán új megfigyelő műholdja a nyugati hírszerzés szerint először még az oroszokat fogja segíteni. Ezt Irán tagadja.

Irán vasárnap közölte, hogy „az első naptól kezdve” ellenőrizni fogja a műholdat, amelyet Oroszország napokon belül indít, és visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint a műhold Moszkvát fogja segíteni az ukrajnai háborúban – írja a Times of Israel.

A Khayyam nevű iráni távérzékelő műholdat a kazahsztáni Bajkonurból kedden indítják – közölte a hét elején az orosz állami űrvállalat.

„A műhold irányításával és működtetésével kapcsolatos minden utasítást az első naptól kezdve és közvetlenül az indítás után az iráni szakértők fognak végrehajtani és kiadni, akik az iráni… űrbázisokon állomásoznak” – áll az iráni űrügynökség közleményében.

A The Washington Post csütörtökön arról számolt be, hogy Oroszország „azt tervezi, hogy a műholdat néhány hónapig vagy hosszabb ideig használja” az ukrajnai háborús erőfeszítéseinek támogatására, mielőtt engedélyezné Iránnak, hogy átvegye az irányítást – névtelenül nyilatkozó nyugati hírszerzési tisztviselők szerint.

Hozzátették, hogy a műhold „példátlan képességekkel ruházza fel Teheránt, beleértve az Izraelben és az Öbölben lévő érzékeny létesítmények szinte folyamatos megfigyelését”.

Moszkva azonban először arra használná a műholdat, hogy „fokozza a katonai célpontok megfigyelését” az ukrajnai konfliktusban – áll a jelentésben.

Az iráni űrügynökség „valótlannak” minősítette az állításokat, hozzátéve, hogy „egyetlen harmadik ország sem férhet hozzá a műhold által küldött információkhoz” a „titkosított algoritmus” miatt.

A műhold, amelyet a 11-12. századi perzsa polihisztor Omar Khayyamról neveztek el, célja „az ország határainak megfigyelése”, a mezőgazdasági termelékenység növelése, valamint a vízkészletek és a természeti katasztrófák figyelemmel kísérése – közölte a hét elején az iráni ügynökség.

Az új műholddal kapcsolatos bejelentésre két héttel azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Teheránba látogatott.

Putyin 2021 júniusában cáfolta azt az amerikai médiajelentést, amely szerint Oroszország egy olyan fejlett műholdrendszert szállítana Iránnak, amely jelentősen javítja kémkedési képességeit.

Irán kitart amellett, hogy űrprogramja kizárólag polgári és védelmi célokat szolgál, és nem sérti az Irán és a világhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodást, sem más nemzetközi egyezményt.

A nyugati kormányok aggódnak amiatt, hogy a műholdas indítórendszerek olyan technológiákat tartalmaznak, amelyek felcserélhetők azokkal, amelyeket nukleáris robbanófej hordozására alkalmas ballisztikus rakétákban használnak, amit Irán mindig is tagadott, hogy meg akarna építeni.

Irán 2020 áprilisában sikeresen pályára állította első katonai műholdját, ami az Egyesült Államok éles szemrehányását váltotta ki. Márciusban a Forradalmi Gárda, az iráni fegyveres erők ideológiai ága bejelentette, hogy sikeresen pályára állította a Nour-2 katonai „felderítő műholdat”.

Menteni próbálják az iráni atomalkut

A hirtelen összerántott bécsi találkozóra azt követően került sor, hogy Josep Borrell, az EU külügyi vezetője az elmúlt hetekben többször is szorgalmazta a patthelyzet feloldását.