Amerikai rabbik nyújtanak segítséget a szörnyű árvíz sújtotta Kentuckynak

Néhány óra alatt több mint 15 centiméternyi eső esett, ami áradásokhoz vezetett.

Shlomo Litvin rabbi és édesapja, Avrohom Litvin rabbi, a Kentucky-i Chábádból útra keltek, hogy segítsenek a múlt heti halálos árvíz után, amely legalább 37 ember, köztük négy gyermek életét követelte.

„Ez egy hosszú, nehéz nap volt”

mondta Shlomo Litvin rabbi.

„A pusztítás szörnyű.”

Az apja hozzátette, hogy „sok ház elúszott, szó szerint elúszott. A pusztítás mértékét nagyon nehéz meghatározni”.

A múlt hét végén néhány óra alatt több mint 15 centiméternyi eső esett, ami áradásokhoz és sárcsuszamlásokhoz vezetett, amelyben a házak alapjai elmozdultak, tetők beomlottak, és a víz egyszerűen mindenhova behatolt.

Az elmúlt napokban több mint 1300 mentést hajtottak végre, és a helyi hatóságok szerint szinte minden eltűnt személyt megtaláltak. A kitelepített lakosokat 15 menedékhelyen és két állami parkban lévő kempingben szállásolták el, és több mint 10 000 lakos fogyasztó még mindig áram nélkül van.

Ez a legutóbbi az időjárással kapcsolatos katasztrófák sorában, amelyek Kentuckyt sújtják, ahol decemberben tornádók sorozata sújtotta az állam nyugati részének területeit.

Ahogy Andy Beshear, Kentucky kormányzója mondta: „Bárcsak meg tudnám mondani, miért sújtanak minket itt Kentuckyban. Bárcsak meg tudnám mondani, hogy miért sújtanak le olyan területeket, ahol az embereknek talán nincs is olyan sok mindenük, és miért veszítenek el mindent. Nem tudom megmondani, hogy miért, de azt tudom, hogy mit teszünk válaszul. A válasz az, hogy mindent, amit csak tudunk. … Az elszenvedett károk hatalmasak, és a helyreállítás hosszú távú erőfeszítést igényel. Ez a segítség döntő fontosságú az erőfeszítéseinkhez, és elengedhetetlen a népünk számára.”

Beshear a héten Izraelbe akart látogatni, de lemondta, hogy maradhasson és segítsen a választóinak.

Az egész Egyesült Államokban ezen a nyáron az időjárás szélsőséges volt, ami kihívást jelentett az ország lakóinak.

Letarolták a tornádók Kentuckyt, legalább 78 halott, sokan lehetnek még a romok alatt

„Ez lehet történelmünk egyik legnagyobb tornádószerencsétlensége. Tragédia. Még most sem tudjuk pontosan, hányan vesztették életüket és milyen károk keletkeztek”

Avrohom Litvin szerint a helyszínen napról napra változnak az igények, ezért minden alkalommal, amikor ellátmányt küldenek a katasztrófa sújtotta területekre, figyelembe kell venniük, hogy az adott pillanatban mire van a legnagyobb szükség.

A friss ivóvízre nagy szükség volt, és ez volt az egyik a sok tétel közül, amelyet a Chábád Kentucky Kelet-Kentucky árvíz sújtotta részein tett látogatása során kiosztott.

„Az első nap a vízre volt szükség, [ma] az ágyakra volt” – mondta -, „a következő a tisztítószerek és a ruházat. Reagálunk a szükségleteikre. A hét végére beütemeztünk egy másik teherautót, mert annyira túlterheltek, hogy etetni és elszállásolni kell az embereket”.

Litvin becslése szerint eddig jóval több mint 150 000 dollárt költöttek a bajbajutottakra.

A Kentucky Chábád által biztosított javak nagy része a szociális szolgáltatásokat nyújtó részlegén, a Project Friendship-en keresztül érkezik. Ez a részleg ruhát, cipőt és háztartási cikkeket biztosít a rászorulóknak. A Kentucky keleti részére szállított áruk egy része szintén Izrael délkelet-amerikai főkonzuljától érkezett.

Bár Kentucky kis zsidó közösségét nem érintette az árvíz, a zsidó szervezetek ennek ellenére összefogtak, hogy segítsenek. A Chábád és az izraeli konzulátus mellett a Maszbia, egy kóser ingyenkonyha, amelynek székhelye a Boro Park hászid negyedében található. A szervezet katasztrófavédelmi csapata, amelynek tagja az ügyvezető igazgató, Alexander Rapaport rabbi is, lement Kentuckyba, hogy eljuttassa a szükséges készleteket, köztük fehérítőt és felfújható ágyakat.

Masbia Relief Team: Kentucky Floods

https://www.masbiarelief.org/kentuckyfloods#KentuckyFloods #MasbiaReliefTeam #Masbia

Shlomo Litvin szerint ez a hét volt az első alkalom, hogy Kentucky keleti részén néhányan zsidót láttak.

„Mi vagyunk az első zsidók, akikkel valaha is találkoztak”

– mondta, megjegyezve, hogy a segítségnyújtás nem ismer vallási határokat.

„Szükség van ránk”

– mondta.

„Ez Amerika egyik legszegényebb része, napi szinten kihívásoknak vannak kitéve. Visszajövünk segíteni”.

Megint leégett egy Chabad-zsinagóga Amerikában

A tűz okának kiderítésére nyomozás indult.