Elképesztő időt futva lett világbajnok az izraeli futó

A sprinter Izrael második aranyérmét szerezte meg nemzetközi versenyen, a botswanai Letsile Tebogót legyőzve, és ezzel rekordot állított fel.

Az izraeli sprinter, Blessing Afrifah meglepetésre aranyérmet nyert a férfiak 200 méteres síkfutásában a Kolumbiában zajló 20 év alattiak atlétikai világbajnokságán csütörtökön.

A 18 éves Afrifah hatezredmásodperccel előzte meg a botswanai Letsile Tebogót – aki a győzelemre esélyes volt -, 19,96 másodperc alatt ért célba, és ezzel Izrael történetének második aranyérmét szerezte meg a világbajnokságon.

A győzelem új bajnoki rekordot jelent, és a történelemben mindössze negyedszer fordult elő, hogy 20 év alatti sprinter 20 másodperc alatt teljesítette a 200 méteres távot. Ez volt egyben az első olyan futam, amelyben két 20 év alatti atléta is 20 másodperc alatt teljesítette a távot.

„Nincsenek szavaim. Nagyon izgatott vagyok”

– mondta Afrifah a Kan közszolgálati televíziónak, és hozzátette, nem számított az eredményre.

„Ez volt az álmom, és nagyon boldog vagyok, hogy valóra vált”.

World Athletics on Twitter: „What a race 🤯Blessing Akawasi Afrifah 🇮🇱 surprises @LetsileTebogo2 🇧🇼 in a championship record time of 19.96 and strikes 200m gold for six thousandths of a second!First 200m race in history in which two U20 athletes break 20 seconds.#WorldAthleticsU20 pic.twitter.com/npPKhjkTGB / Twitter”

What a race 🤯Blessing Akawasi Afrifah 🇮🇱 surprises @LetsileTebogo2 🇧🇼 in a championship record time of 19.96 and strikes 200m gold for six thousandths of a second!First 200m race in history in which two U20 athletes break 20 seconds.#WorldAthleticsU20 pic.twitter.com/npPKhjkTGB

Afrifah 2003-ban született Tel-Avivban ghánai bevándorlók gyermekeként. Az atlétika iránti érdeklődése a futballal kezdődött, amikor fiatal korától a Maccabi Tel Aviv ifjúsági csapatával edzett.

Néhány évvel később visszatért a Maccabihoz, és csatlakozott az atlétikai szakosztályhoz. Azóta Izrael egyik legtehetségesebb sprinterének számít.

2019-re a felnőttek izraeli bajnokságán 200 méteren a második helyen végzett, de hivatalosan nem kaphatott érmet, mivel akkor még nem volt állampolgár, annak ellenére, hogy egész életében Izraelben élt.

Így nem képviselhette a zsidó államot a világszínpadon egészen 2020-ig, amikor hosszas jogi küzdelem után végül megkapta az állampolgárságot.

Aranyeső: egy 16 éves izraeli tornász nyerte az Európa-bajnokságot

Az izraeli csapat a csoportversenyben is aranyérmet szerzett.