Az ukrajnai háború óta az egész világon kapkodnak az izraeli fegyverek után

Az izraeli védelmi minisztérium PR-kampányt is indított, amelynek egyik magas rangú tisztviselője az elmúlt három hónapban nem kevesebb, mint 14 országba látogatott el. A Kína és Iráni jelentette fenyegetések szintén megnövelték az izraeli fegyverek iránti keresletet – írja a Haaretz.

Miközben az ukrajnai orosz invázió emberek millióira szabadított szörnyű szenvedést, egy üzleti ágazat igazán nagyot szakít vele: a fegyveripar. A háború visszatérése európai földre, példátlan globális keresletet váltott ki mindenféle fejlett harci eszköz iránt. Az izraeli hadiipar, amely a kormány utasítására nem szállít fegyvert a harcoló feleknek, hatalmas profitot könyvelhet majd el minden bizonnyal.

2020 és 2021 folyamán az izraeli fegyverexport új csúcsot ér el – összesen 7 milliárd, illetve 11,3 milliárd dollárt évente.

Minden jel arra mutat, hogy ez a növekedési trend a következő években is folytatódik.

Ennek megfelelően, amellett, hogy maguk az iparági szereplők is nagy bevételekhez jutnak, további munkahelyek jönnek létre, és a gyártósorok bővítésére is szükség lehet. Az újabb eladások további megrendeléseket fognak eredményezni Izraelben, ahol számos alvállalkozó, sokan az ország peremvidékéről, a védelmi iparágaknak dolgozva keresik meg a kenyerüket.

Az eladások fellendüléséhez az is hozzájárul, hogy a védelmi minisztérium legfelsőbb körei – mint például Ganz védelmi miniszter és Amir Eshel vezérőrnagy – egyre inkább részt vesznek az izraeli fegyverek világméretű reklámozásában. E célból Eshel az elmúlt három hónapban nem kevesebb, mint 14 országba látogatott el.

Míg Izrael számos titkos üzletet kötött bizonyos arab államokkal, a Donald Trump és Benjamin Netanjahu által kezdeményezett Ábrahám-egyezmény „kóser bélyeget” adott a 2020-ban csatlakozó országokkal folytatott, jóval szélesebb körű kereskedelemre. Csak az elmúlt két évben az ezekkel az országokkal kötött ügyletek nagyságrendjét 3 milliárd dollárra becsülik. Az ukrajnai események hatására a kereslet máris jóval túlszárnyalta ezt.

Megkezdődtek az előkészületek egy kegyetlen új világra.

Kelet-Európa, valamint a kontinens nyugati részén fekvő országok az orosz agressziótól való félelmükben állig felfegyverkeznek. Ukrajna brutális inváziója szinte teljesen váratlanul érte őket.

Palkovics: Izraeli és amerikai védelmi ipari cégek is beléphetnek a magyar piacra

Cserébe a kormány olyan jogi környezetet kínál az Európai Unión belül, amely egyszerűsíti és gyorsítja az állami exportengedélyek kiadását.

Kelet-Ázsiában sok ország a kínai terjeszkedés miatt aggódik – Peking offenzív szándékait a héten az amerikai képviselőház elnökének, Nancy Pelosinak a látogatását követő Tajvan felé irányuló eszkaláció jól illusztrálta. Az arab országok az iráni fenyegetés miatt és gyakran az otthoni terrorizmus vagy polgári lázadás veszélye miatt szereznek be fegyvereket. A kaukázusi térség országai is találtak okot arra, hogy növeljék fegyverkészletüket.

„Afrika kivételével minden kontinensen az eladások megugrása várható”

– mondta a Haaretznek egy izraeli forrás.

Így azok az országok, amelyek védelmi költségvetése eddig a GDP-jük mindössze 1 százalékát tette ki, hamarosan meg kívánják duplázni azt. Németország és Nagy-Britannia, amelyek az elmúlt évtizedekben vészesen lecsökkentették harckocsi- és repülőgép-rendeléseiket, keresik a módját annak, hogy ismét növeljék azokat.

A legkeresettebb izraeli gyártású harcászati termékek a rakétaelhárító rendszerek.

Németország például tárgyalásokat folytat az Arrow 3 rendszer megvásárlásáról, amely több százmillió dolláros üzlet, és amely hosszú éveken át izraeli karbantartási szolgáltatásokat is magában foglal.

Izrael számos olyan területen számít világhatalomnak, amelyek iránt kivételesen nagy az érdeklődés: légvédelem, kibernetika, kisméretű műholdak, drónok, harckocsik és páncélozott személyszállító járművek védelmi rendszerei, valamint precíziós lőszerek. Az üzletkötési potenciál óriási, és ez nem csak a pénzügyi haszonról szól. A fejlett rendszerek eladása, miközben szem előtt tartja azokat a törekvéseket, hogy a technológiák ne kerüljenek nemkívánatos kezekbe, Izrael politikai érdekeit és külkapcsolatait is előmozdíthatja.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Oroszország ukrajnai háborúja teljesen felforgatja a globális fegyverpiacot

A Penn State Egyetem professzora szerint az orosz hadiipar lesz a legnagyobb vesztese, míg a kínai és az amerikai a legnagyobb nyertese az ukrajnai háborúnak.