Ritka agyaevő amőba-fertőzés miatt halt meg egy izraeli férfi

Egy 36 éves észak-izraeli férfi meghalt, miután a Naegleria fowleri nevű agyevő amőba által okozott fertőzést kapott.

Az egészségügyi minisztérium péntek reggel kiadott közleménye szerint a 36 éves férfi, akinek nem volt semmilyen alapbetegsége, nemrég hunyt el, miután az amőba okozta halálos agyi fertőzésben szenvedett – írja a Jerusalem Post.

A betegségnek világszerte mindössze mintegy 400 esetét diagnosztizálták, és miután egy fertőző betegségekkel foglalkozó szakember Izraelben észlelte az esetet, riasztotta a kerületi egészségügyi hivatalt és az egészségügyi minisztériumot. A betegség ritka volta miatt ezután klinikai mintát is küldtek az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központnak (CDC).

Az Egészségügyi Minisztérium a Környezetvédelmi Minisztériummal és a Mezőgazdasági Minisztériummal együtt vizsgálja a fertőzés okát, és közölte, hogy a vizsgálat lezárultával tájékoztatják a nyilvánosságot az eredményeikről.

Az agyevő amőba különböző típusú szennyezett édesvizekben, tócsákban vagy állóvizekben található, a legvalószínűbb források a tavak, patakok, folyók és meleg források. Azonban ipari üzemek közelében lévő tócsákban és talajban, valamint klórozatlan úszómedencékben is megtalálható.

A betegségnek világszerte mintegy 400 esetét jelentették, és szinte mindig halálos kimenetelű, a halálozási arány 98,5%. Azoknál pedig, akik túlélik, nagy az esélye annak, hogy maradandó agykárosodást szenvednek.

A Naegleria fowleri – a köznyelvben agyevő amőbaként ismert a fertőzést követően bekövetkező agyszövet pusztulás miatt – az orron keresztül hatol be az emberi szervezetbe. Az amőba ezután az orron keresztül az agyba jut, ahol gyorsan terjedő fertőzést okoz, amely az agyszövet pusztulásához vezet.

Fontos megjegyezni, hogy a fertőzést nem okozhatja szennyezett víz ivása, és az amőba egyetlen ismert módja az orron keresztül történő fertőzésnek.

A betegség kezdeti tünetei közé tartozik a fejfájás, láz, hányinger és hányás, és körülbelül öt nappal a fertőzés után kezdődnek.

A fertőzés előrehaladtával a betegnél nyakmerevség, zavartság, a környezetének csökkent érzékelése, egyensúlyvesztés, görcsök és hallucinációk jelentkeznek. A tünetek megjelenése után a betegség gyorsan előrehalad, és a halál általában a kezdeti tüneteket követő öt napon belül bekövetkezik.

Megnyílt a medence alja, majd elnyelt a föld egy férfit Izraelben

A halálos kimenetelű tragédiáról videófelvétel is készült.