Kína leállítja a katonai és klímaügyi tárgyalásokat Amerikával

Kína azt állítja, hogy lemondja vagy felfüggeszti a párbeszédet az Egyesült Államokkal az éghajlatváltozással, a katonai kapcsolatokkal és a kábítószer-ellenes erőfeszítésekkel kapcsolatos kérdésekről, megtorlásul Nancy Pelosi amerikai házelnök e heti tajvani látogatásáért. Peking szankciókat is bevezetett ellene.

A pénteken bejelentett intézkedések a legutóbbiak a beígért lépések sorában, amelyek célja, hogy megbüntessék Washingtont azért, mert engedélyezte a látogatást azon a szigeten, amelyet saját területének vall, és amelyet szükség esetén erőszakkal annektál. Kína ellenzi, hogy az önrendelkező szigetnek saját kötelékei legyenek külföldi kormányokkal.

Kína második egymást követő napon harci repülőgépeket és hadihajókat küldött a Tajvani-szorosba a Tajvan elleni eddigi legnagyobb éleslövészetes hadgyakorlatának részeként – jelenti a CBS News.

Kína „felfüggeszti a kínai-amerikai klímaváltozási tárgyalásokat”, és lemond két biztonsági találkozót, valamint egy katonai vezetők közötti telefonbeszélgetést – közölte pénteken a kínai külügyminisztérium az Agence France-Presse szerint.

A Pelosi elleni szankciók bejelentése előtt Japánban újságíróknak azt mondta, hogy a kínai kormány nem fogja megszabni, ki utazhat a szigetre.

„Nem fogjuk hagyni, hogy elszigeteljék Tajvant. Nem ők csinálják meg az utazási programunkat” – mondta Pelosi.

Fotó: MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal

Pelosi Tajvanra látogat a kínaiak fenyegetése ellenére, hogy lelövik a gépét

Peking és a Biden-adminisztráció sem nézi jó szemmel az amerikai házelnök tajvani látogatását.