A száraz július veszélyezteti Európa termését

Miközben Európa nagy részét június óta a harmadik hőhullám sújtja, egyre nagyobb a félelem, hogy az aszály rontja a stabil terméshozamokat és elmélyíti a megélhetési válságot.

Az Európai Bizottság szerdán (augusztus 3.) felszólította az EU tagállamait, hogy használják fel újra a tisztított városi szennyvizet öntözésre a kontinens kiszáradt gazdaságaiban, miután Franciaországban és Anglia egyes részein az eddigi legszárazabb júliust regisztrálták – írja EURACTIV.

Franciaországban, ahol az intenzív aszály sújtotta a gazdákat, és az édesvíz-felhasználás széles körű korlátozására késztette őket, az elmúlt hónapban mindössze 9,7 milliméternyi eső esett – közölte a Meteo France.

Ez 84 százalékkal elmaradt az 1991 és 2022 közötti júliusi átlagtól, és 1961 márciusa óta ez volt a legszárazabb hónap – tette hozzá az ügynökség.

Franciaország a negyedik legnagyobb búzaexportőr, és a kukoricaexportőrök közül az első öt között van világszerte. Az aszály miatti gyenge termés további nyomást gyakorolhat a gabonakészletekre, miután Oroszország ukrajnai inváziója globális megrázkódtatást okozott.

„Élelmiszer-rendszerünk már egy ideje stressz alatt áll, és az ukrajnai ellátási gondok miatt ez csak rosszabb lett” – mondta Shouro Dasgupta, az Euro-Mediterrán Éghajlatváltozási Központ környezetvédelmi közgazdásza.

Végre: elindult az első ukrán gabonaszállító hajó, 16 másik útra kész

A Kreml szóvivője „meglehetősen pozitív” fejleménynek nevezte az első gabonaszállító hajó elindulását.

Spanyolországban, ahol a hosszan tartó kánikula miatt már így is kiszáradt a levegő, a hőmérséklet a héten több helyen a 40 Celsius-fokot is átlépi.

A hőség súlyosbítja a vízhiányt, amely tavaly tél óta sújtja a spanyol mezőgazdaságot, és a leginkább érintett régiókban helyi vízhasználati korlátozásokat vezettek be.

A kormány a héten közölte, hogy Spanyolország víztározói mindössze 40,4 százalékos kapacitással rendelkeznek.

Juan Carlos Hervas, a COAG mezőgazdasági termelők szakszervezetének képviselője az AFP-nek elmondta, hogy Spanyolországban az öntözetlen földekről származó olajbogyótermés az elmúlt öt év átlagának kevesebb mint 20 százalékát fogja elérni.

Spanyolország adja a világ olívaolajának közel felét.

Portugália Lengyelországgal együtt arra kérte polgárait, hogy a nyomás enyhítése érdekében csökkentsék a vízhasználatot.

„A vízügyi hatóságok Európa-szerte felkészületlenek arra, amit a tudósok már három évtizede mondanak”

– mondta Dasgupta. „A hőhullámok nagy gyakorisága megnehezíti a vízellátást „.

Egy külön uniós közleményben az is szerepel, hogy az EU-ban a szójabab, a napraforgó és a kukorica terméshozama már most 9 százalékkal elmarad az átlagtól.

Szerdán Virginijus Sinkevicius, az EU környezetvédelmi, halászati és óceánügyi biztosa arra szólította fel az uniós országokat, hogy több szennyvizet használjanak újra.

„Fel kell hagynunk a vízpazarlással, és hatékonyabban kell felhasználnunk ezt az erőforrást, hogy alkalmazkodni tudjunk a változó éghajlathoz, és biztosítani tudjuk mezőgazdasági ellátásunk biztonságát és fenntarthatóságát” – mondta.

Nagy a baj: gyülekeznek a viharfelhők az Európai Unió gazdaságai felett

Borús előrejelzést közölt az Európai Bizottság csütörtökön. Magyarország különösen érintett.