Először repülhetett át Izraelbe tartó járat Szaúd-Arábia felett

A Cathay Pacific járata Hongkongból száll fel és Tel-Avivban landolt, miután áthaladt a szaúdi légtéren, miután Rijád bejelentette, hogy azt minden ország, köztük Izrael is használhatja – írja a Ynetnews. 

Egy Izraelbe tartó kereskedelmi járat csütörtökön lépett be először a szaúdi légtérbe, amióta Rijád a múlt hónapban megnyitotta az égboltját minden járat, köztük az izraeli járatok előtt is.

Egy járatkövető szolgálat kimutatta, hogy a gép az Egyesült Arab Emírségek és a Perzsa-öböl felett repült, mielőtt Damman város közelében keresztezte a szaúdi partokat. A repülőgép átrepült Szaúd-Arábia és Jordánia északi része felett, majd a Holt-tengertől északra izraeli területre lépett.

A Cathay Pacific egy másik, Hongkongból Tel-Avivba tartó járata a hét elején más útvonalon, északnyugati irányban repült Kína, Kazahsztán és Törökország felett, és a Földközi-tenger felől lépett be izraeli légtérbe.

A múlt hónapban Szaúd-Arábia bejelentette, hogy megnyitja légterét minden polgári járat előtt néhány órával azelőtt, hogy Joe Biden amerikai elnök az első közvetlen járattal Izraelből a királyságba repült.

Az izraeli légitársaságok a döntés bejelentése óta még mindig nem repültek a szaúdi légtér felett.

Az izraeli nemzeti légitársaság, az El Al várhatóan a héten kap hivatalos engedélyt Rijádtól, hogy elkezdje használni a légterét.

Ezzel a változással az Indiába, Thaiföldre, Kínába és más országokba induló és onnan érkező járatok mostantól átrepülhetnek a Szaúdi-félsziget felett, több órányi repülési időt megtakarítva.

A döntés az izraeli muszlimok számára is előnyös lesz, akik részt kívánnak venni a hajdzsban, mivel a zarándokok számára évente közvetlen charterjáratok indulnak Szaúd-Arábiába.

Az OPEC+ egy ici-picit emeli csak az olaj kitermelést

Hiába járult oda Joe Biden júliusban, a szaúdiak vezette csoport csak szimbolikus emelést tett.