Az OPEC+ egy ici-picit emeli csak az olaj kitermelést

Hiába járult oda Joe Biden júliusban, a szaúdiak csak szimbolikus emelést tettek.

Az OPEC+ napi 100 ezer hordóval emeli olajkitermelési célját, ami elemzők szerint visszalépés Joe Biden amerikai elnöknek, miután Szaúd-Arábiába utazott, hogy a csoport vezetőjét arra kérje, pumpáljon többet az Egyesült Államok és a világgazdaság megsegítésére.

„Ez olyan kevés, hogy értelmezhetetlen. Fizikai szempontból ez egy marginális bukkanó. Politikai gesztusként szinte sértő”

– mondta Raad Alkadiri, az Eurasia Group energia-, éghajlat- és fenntarthatósági ügyvezető igazgatója.

Az OPEC adatai szerint a 100 000 bpd-s növekedés az egyik legkisebb lesz az OPEC-kvóták 1982-es bevezetése óta.

„Ez egy kisebb növekedés, de mégis növekedés” – mondta Amos Hochstein, az amerikai külügyminisztérium energiabiztonságért felelős főtanácsadója a CNN-nek.

Az amerikai elnök a múlt hónapban Rijádba utazott, hogy helyrehozza a Szaúd-Arábiával való kapcsolatokat, amelyek négy évvel ezelőtt, Dzsamál Khashoggi újságíró meggyilkolása után megromlottak.

A szaúdi de facto uralkodó, Mohammed bin Szalmán koronaherceg, akit a nyugati hírszerzés azzal vádol, hogy ő áll a Khashoggi-gyilkosság mögött – amit ő tagad -, a múlt hónapban Franciaországba is elutazott a Nyugattal való kapcsolatok helyreállítására tett erőfeszítések részeként.

Kedden Washington 5,3 milliárd dollár értékben hagyta jóvá védelmi rakétarendszerek eladását az Egyesült Arab Emírségeknek és Szaúd-Arábiának, de a Rijádnak történő támadó fegyvereladások tilalmát még nem vonta vissza.

Az OPEC+, amely legközelebb szeptember 5-én ülésezik, nyilatkozatában kijelentette, hogy a korlátozott tartalékkapacitás miatt nagy körültekintéssel kell eljárni a súlyos ellátási zavarok esetén.

Az OPEC+-on belüli források arra is hivatkoztak, hogy a szélesebb OPEC+ csoportnak szüksége van az Oroszországgal való együttműködésre.

„(Ez a döntés) az Egyesült Államok megnyugtatására szolgál. És nem túl nagy, hogy felzaklassa Oroszországot” – mondta egy OPEC+ forrás a Reutersnek.

Fotó: EPA/BANDAR ALJALOUD HANDOUT 

Bin Szalmán: bizonyos értékek ráerőszakolása más országokra visszafelé sülhet el

Rijádban találkozott az amerikai elnök és a szaúdi koronaherceg.