Bevásárolnak a lengyelek: 1000 K2 Black Panther harckocsit vesznek

Varsó a múlt hónap végén bejelentette, hogy hatalmas mennyiségű dél-koreai fegyvert vásárol, köztük több mint 1600 páncélozott járművet és 48 FA-50 vadászrepülőgépet.

Az üzlet a hírek szerint összesen 14,5 milliárd dollárt tesz ki (több év alatt), és akkor jön létre, amikor Lengyelország a GDP 3%-ára igyekszik növelni a védelmi kiadásokat – számolt be az 1945.

Putyin februári inváziója óta Lengyelország nemcsak az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség kulcsfontosságú tranzitpontjaként szolgált, hanem katonai eszközeinek nagy részét is oda adományozta.

Ezek az adományok azonban nagy lyukakat hagynak az arzenáljában éppen akkor, amikor minden eddiginél jobban fél az Oroszországgal való konfliktustól. De miért fordul Lengyelország a dél-koreai fegyveriparhoz, és miért nem vásárol több amerikai vagy német fegyvert, például 249 német Leopard 2A4 és 2A5 harckocsit, 366 amerikai gyártású M1 Abramst és 20 HIMARS tüzérségi rendszert?

Krzysztof Kuska, a lengyel védelmi szektor szakértője szerint azért, mert ezek a lehetőségek egyszerűen nem érkezhettek elég gyorsan.

„Úgy tűnik, hogy az idő kulcsfontosságú tényező Varsó számára” – írta az 1945 újságírójának.

„Minden haditechnikai eszközzel kapcsolatban szoros a menetrend, és még akkor is, ha a lengyel kormány szeretne vásárolni valamit, az a sor végén landolna”.

Szöul ezzel szemben 2022 végéig megkezdheti az első szállításokat abból, amit Varsó szeretne, és kevesebb bürokráciával és kötöttséggel. És a továbbiakban Dél-Korea beleegyezett a lengyelországi lokalizált gyártásba, amitől Varsó azt reméli, hogy felélénkíti a fegyveriparát, hogy többet tudjon gyártani abból, amire szüksége van.

K2 Black Panther Main Battle Tank

K2 Black Panther main battle tanks of the Republic of Korea Army participating in various training exercises.K2 흑표전차 실사격 영상들.Video Credit: Republic of Korea …

A K2 egy újabb, az Abramsnél könnyebb, 61 tonnás harckocsi, háromfős legénységgel, amit a nagy sebességű öntöltő (max. 10 lövés percenként) tesz lehetővé.

A kisebb súly azért kívánatos, hogy megbirkózzon a hírhedten sáros kelet-európai tavasszal és ősszel, amely hajlamos a tankok elakasztására a földutakon.

A K2 dízelmotort használ, amely az Abram gázturbinás motorjához képest nagyobb üzemanyag-hatékonyságot biztosít a gyorsulás javára.

A Fekete Párduc hatalmas teljesítménybeli ugrást jelent a Lengyelország által adományozott T-72M-ekhez képest.

A várható acél/kompozit páncélzaton kívül és az erős 120 milliméteres löveg mellett olyan kifinomult rendszerekkel is felszerelték, mint a lézer-stabilizált vadász-gyilkos tűzvezető rendszer, amely javítja a pontosságot mozgás közben, az EHF radar a célpontok felderítésére és a beérkező rakétákra való figyelmeztetésre, a „soft-kill” aktív védelmi rendszer és a KSTAM felső támadó páncéltörő rakéták, amelyeket a lövegből akár 8 kilométerre lévő célpontokra is kilőhet.

Lengyelország kezdetben csak 180 darab K2-est vásárol közvetlenül Dél-Koreától. Ezek később, 2022-ben kezdenek el érkezni, műszaki és mérnöki támogató járművekkel és páncélozott hidakkal együtt. A következő 820 Fekete Párduc azonban egy testre szabott K2PL modell lesz, amely 2026-tól kezdődően kezdi meg a gyártást a lengyel gyárakban.

Halálos lépéshátrány

A jelenlegi ukrán tüzérségi állomány jobban hasonlít egy haditechnikai világkiállításra, mint egy komoly középhatalom arzenáljára. Robert C. Castel jegyzete.