ENSZ tanácsadó lett az Amerikai Cionista Mozgalom

Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet erőfeszítései nyomán az AZM részt vesz az ENSZ rendezvényein és vitáin, valamint rendezvényeket tart az ENSZ-ben.

Ezen a héten az Amerikai Cionista Mozgalom (AZM) különleges státuszt kapott az Egyesült Nemzetek Szervezetén belül, hogy a szervezet tanácsadó testülete legyen. Ez a státusz lehetővé teszi az AZM számára, hogy részt vegyen az ENSZ rendezvényein és vitáin, valamint rendezvényeket tartson az ENSZ keretein belül. A szervezetet 1993-ban hozták létre azzal a céllal, hogy közelebb hozza egymáshoz az Egyesült Államok zsidó közösségét és a cionizmust, és a cionista értékek népszerűsítésén dolgozik az USA-ban. A mozgalom elősegíti a párbeszédet és az együttműködést a különböző cionista szervezetek között, és mostantól ezt nemzetközi védnökség alatt teheti meg az ENSZ-en belül.

Ez egy jelentős lépés, amely követi Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete és Izrael állandó ENSZ-képviselete diplomáciai lépéseit, akik az elmúlt évben sokat dolgoztak a szervezet jelöltségének előmozdításán, és a nagykövetekkel és magas rangú diplomatákkal folytatott találkozókon felvetették a kérdést. Erdan nagykövet és az AZM számos együttműködést tart fenn, többek között az ENSZ-nagykövetek Izraelbe való elszállítását, az izraeli képviselet függetlenség napi rendezvényének megrendezését az ENSZ-nagykövetek részvételével.

Erdan nagykövet elmondta:

„Ez egy fontos eredmény. Az AZM Izrael számára a nemzetközi színtéren az erő multiplikátora. Minden nap azért küzdök az ENSZ-ben, hogy a cionizmust fontos és pozitív mozgalomnak tekintsék, és örülök, hogy a múltban az ENSZ-ben hozott megvetendő döntések után a cionista vállalkozás fontosságának megértése áthatja az ENSZ-t.

Hozzátette:

„Bebizonyítottuk, hogy a cionizmus többé már nem szitokszó az ENSZ folyosóin. Gratulálok az AZM-nek, amely fontos erőfeszítést vezet Izrael állam megerősítése érdekében, és biztos vagyok benne, hogy a mozgalom most tovább bővítheti és elmélyítheti munkáját.”

Deborah Isaac, az Amerikai Cionista Mozgalom elnöke elmondta:

„A mai nap nagy nap a cionizmus számára. Mivel az Amerikai Cionista Mozgalom (AZM) mostantól elnyerte az ENSZ-nél a nem kormányzati szervezetek különleges tanácsadói státuszát, az AZM-nek olyan platformja van, amelyről a cionizmusról és Izrael támogatásáról szóló vitát az ENSZ-ben a negatívról a pozitív irányba lehet terelni. Hálásak vagyunk Izrael Állandó ENSZ-képviseletének, Gilad Erdan nagykövet vezetésével, amiért segítettek nekünk e státusz elérésében”.

Amerikai cionisták tiltakoznak Biden izraeli Becsületrendje ellen

„Ha Biden megkapja ezt a jelentős kitüntetést, az csak arra fogja bátorítani, hogy folytassa Izraellel szembeni ellenséges politikáját.”