Bangladesi és iraki hackerek garázdálkodnak az izraeli kibertérben

A bangladesi Mysterious Team nevű csoport kedden azt állította, hogy lelőtte az eilati és az asdódi kikötő honlapjait – jelentette a héber nyelvű Yedioth Ahronot napilap.

Egyelőre nem világos, hogy a hackereknek sikerült-e érzékeny információkat vagy személyes adatokat ellopniuk.

Múlt héten a közösségi média aktivistái azt állították, hogy különböző izraeli weboldalak offline voltak egy széles körű kibertámadás miatt, amelyet egy magát „ALtahrea Team”-nek nevező iraki hackercsoport követett el.

Az érintett oldalak között volt a Lifters honlapja, a Nadlan World honlapja és a Liam csoport honlapja.

Az iraki hackerek egy képet tettek közzé Irán legfőbb terrorellenes parancsnokáról, Kasszem Szolejmáni altábornagyról, akit iraki társával, Abu Mahdi Al-Muhandival, az iraki népi mozgósító egységek (PMU) parancsnokhelyettesével együtt likvidáltak egy Donald Trump korábbi elnök által engedélyezett amerikai dróncsapásban a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében 2020. január 3-án.

Totális kiberháború jöhet a Közel-Keleten?

Az irániak, izraeliek és amerikaiak között már évek óta folyik a harc a kibertérben.

A feltört izraeli weboldalakon az iraki PMU hivatalos himnuszát, ismertebb arab nevén a Hashd al-Sha’abi-t játsszák.

A Sabereen News, a Hashd al-Sha’abi-hoz köthető Telegram hírcsatorna július 11-én jelentette, hogy az ALtahrea Teamnek sikerült betörnie a tel-avivi önkormányzat honlapjára, és lelőni azt, egy héttel azután, hogy hasonló kibertámadás érte az NTA Metropolitan Mass Transit System Ltd.-t, amely a tengerparti izraeli város tömegközlekedési rendszerének tervezéséért és építéséért felelős.

„Nem működik; Kasszem Szolejmáni tábornok parancsára felfüggesztették”

– állt a Tel-Aviv-i önkormányzat weboldalán a feltörés idején közzétett üzenetben.

Egy hasonló incidens során az izraeli NTA Metropolitan Mass Transit System Ltd., a Tel-Aviv környéki kisvasúti hálózatot építő vállalat a múlt hónapban közölte, hogy weboldalát egy külföldi kibertámadás miatt ideiglenesen megzavarták.

Kibervédelmi Vaskupolát állítanak hadrendbe Izraelben

Izraelben ugrásszerűen megnőtt a weboldalakat leállítani próbáló támadások száma.