Volt gárdistaavató beszél a cigányholokausztról a Mazsihisz zsinagógájában

Kamarás Istvánról sokféle összefüggésben olvashatott aki követi a hazai sajtót. Az Opre Roma-Cigány Demokrata Néppárt elnöke, korábban a Jobbik tagja, sőt, részt vett a Magyar Gárda 2007. augusztusi első avatásának szervezésében is. E hét péntek este a Mazsihisz Hunyadi téri zsinagógájában tart előadást a roma holokausztról.

A Facebookon megjelent meghívó szerint Kamarás a péntek esti szombatfogadás előtt tart előadást, bár annak részleteiről nem sokat tudni.

2017-ben a Magyar Nemzet írt arról, hogy Kamarás, az általa alapított Cigány Demokrata Néppárttal” azt szeretné elérni, hogy önálló cigány tartomány jöjjön létre négy északkelet-magyarországi megyében, Borsodban, Hevesben, Nógrádban és Szabolcsban. Kamarásék akkor úgy vélték, hogy a hazai roma és nem roma elit korruptsága és a megváltozott etnikai viszonyok is indokolták a terület autonómiáját.

Az origo.hu 2011-ben azt írta, hogy Kamarás hosszú évekig a Jobbik tagja volt, majd 2011-ben Kanadába emigrált. Ekkor az is felmerült, hogy Kamarás Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes főtanácsadója lenne, ugyanis a KDNP pártalapítványa, a Barankovics Alapítvány Roma Műhelyének elnökeként hosszú ideig rendszeres előadója volt a kormány roma értelmiségieknek szervezett beszélgetéseinek.

A KDNP ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy Kamarás a miniszterelnök-helyettes tanácsadója lett volna és miután kiderült, hogy Kamarás Jobbik-tag volt, a párt megszakított vele minden kapcsolatot.

Kamarás Jobbik tagsága 2011 májusáig tartott – mondta el az origo.hu akkori megkeresésére Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. Szabó szerint ugyanakkor 2007 óta nem volt aktív a szervezetben, párttagsága 2011 májusában éppen amiatt szűnt meg, mert egy tagrevízió során kiderült róla, hogy nem fizette a tagdíjat.

2007-es eltávolodása előtt Kamarás azonban nagyon is aktív volt a pártéletben, sőt Szabó Gábor elmondása szerint már 2003 előtt, amikor a Jobbik még csak ifjúsági mozgalomként működött, már akkor ő volt az albertirsai jobbikos közösség vezető alakja, később a Jobbik párttá alakításában is közreműködött, majd 2004-től az albertirsai szervezet vezetője lett.

„Nagyon hazaszerető, jobboldali érzületű cigány származású magyar fiatalember, aki tudatosan nem romának, hanem cigánynak nevezte magát, akkor és azóta sem volt rajta kívül cigány származású tagja a Jobbiknak”

– mondta Kamarásról az origo.hu-nak 2011-ben a pártigazgató, aki azt mondta, hogy korábban jó kapcsolat volt köztük. Szabó szerint Kamarás tanultságával és kiemelkedő szervezőkészségével hamar kitűnt a közösségből, a párttá alakulás után azonban végül csak 1-2 évig működtette az albertirsai csoportot, később háttérbe vonult, és csak „mezei” tagja volt a párt pest megyei szervezetének.

A Magyar Gárda 2007. augusztus végi első gárdistaavatásának szervezésében Szabó szerint még részt vett Kamarás, de azután a pártigazgató szerint fokozatosan eltávolodott a párttól, és többször jelezte, hogy nem ért egyet a Jobbik cigánybűnözést emlegető politikájával.

Ismét Izraelt támadja a Mazsihisz anticionista rabbija

A Hunyadi téri zsinagóga mazsihiszes rabbija ezúttal Jeruzsálem nap alkalmából kritizálta a zsidó államot.