Terrorizmust támogató államnak szeretnék nyilvánítani Oroszországot Amerikában

Két amerikai szentátor, a republikánus Lindsey Graham és a demokrata Richard Blumenthal egy olyan javaslatot terjeszettek elő, mely Oroszországot a terrorizmust támogató államok listájára venné fel. Ugyan az ilyen jellegű döntés a mindenkori külügyminiszter dolga és Anthony Blinken, az amerikai külügyi tárcavezető eddig ellenállt a hasonló nyomásnak, kétséges, hogy az időhúzás meddig működik. 

A szégyenpados listán, mely komoly szankciókkal sújtja az azon szereplőket jelenleg Irán, Észak-Korea, Kuba és Szíria szerepel.

Oroszországnak az Egyesült Államok által a terrorizmus állami támogatójaként való megjelölése a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakítását eredményezné – közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

„Félreértés ne essék, ha Washington úgy dönt, hogy felfüggeszti kapcsolatait Moszkvával, mi ezzel együtt tudunk élni”

– közölte az orosz külügyminisztérium a Twitteren arra reagálva, hogy az amerikai szenátus nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben felszólította Antony Blinken külügyminisztert, hogy vegye fel Oroszországot a terrorizmust támogató államok listájára.

„Washington azt kockáztatja, hogy végül átlépi azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút, az ebből fakadó összes következménnyel együtt”

– mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

Az Oroszországot a terrorizmus támogatójaként azonosító kétpárti állásfoglalás csütörtökön került elfogadásra:

„Az Egyesült Államok szenátusának mind a 100 tagja sürgeti a Biden-kormányzatot, hogy Oroszországot terrorizmust támogató államnak nyilvánítsa… Nem gondoltam, hogy létezik olyan ügy, amely 100 szenátusi szavazatot kaphat, és mégis: Oroszország ugyanis terrorizmust támogató állam”

– mondta Graham a határozat elfogadására reagálva. „2022 végére azt akarom, hogy Oroszország hivatalosan is felkerüljön a listára.”

Orosz külügyi szóvivő: Amerika közvetlen részvevője az ukrajnai harcoknak

Az orosz külügy szerint „Kijev a HIMARS rakétarendszerekkel végrehajtott csapások előtt rendszeresen konzultál az amerikai féllel.”

„Ez a megjelölés több mint szimbolika – gyakorlati jelentősége van”

– mondta Blumenthal. „Csatlakozom azokhoz, akik sürgetik a Biden kormányt, hogy hallgasson erre a felhívásra… ebben a kérdésben az amerikaiak egységes álláspontot képviselnek”.

A The New York Times pénteken arról számolt be, hogy Antony Blinken külügyminiszter eddig határozottan ellenállt a kérés elfogadásának. A Politico szerint Nancy Pelosi képviselőházi elnök ugyanakkor azt mondta Blinkennek, hogy ha ő nem lép, akkor a kongresszus fog, hiszen egy kétpárti kongresszusi csoport a szenátusban elfogadott törvényhez hasonlót készül beterjeszteni.

Ugyan régóta szó van az Egyesült Államokban arról, hogy Oroszország támogatja-e a terrort vagy sem, a kérdés a múlt héten ismét felmerült, ugyani Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy egy orosz ellenőrzésű börtönben több tucat fogoly halála azt mutatja, hogy jogilag is el kellene ismerni, hogy Oroszország terrorizmust támogató állam. Az ukrán parlament már májusban kidolgozott egy erre vonatkozó törvénytervezetet, amelyben felszólította az Egyesült Államokat, hogy hivatalosan is ismerje el ezt a tényt.

Ha egy országot terrorizmust támogató államként tartanak nyilván az azzal jár, hogy korlátozzák az amerikai segítségnyújtást, megtiltják neki az amerikai védelmi és exportértékesítéseket, ellenőrzést vezetnek be a kettős – azaz mind békés célú, mind hadászati – felhasználású termékek felett, és egyéb pénzügyi korlátozások kerülnek bevezetésre.

A témához tartozó hír, hogy kedden az orosz legfelsőbb bíróság terrorszervezetnek minősítette az ellentmondásos ukrán Azov zászlóaljat.

Andrzej Duda: Ha Ukrajna elesik, Moszkva tovább terjeszkedik Közép-Európa felé

A lengyel államfő szerint Ukrajna egész Európát védi.