A Palesztin Hatóság támogatásáról biztosította Kínát

A Palesztin Hatóság kedden közleményben tudatta, hogy teljes mértékben támogatja a Kínai Népköztársaságot, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt kiújult a feszültség Peking és Washington között.

A Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a WAFA által közölt nyilatkozatában a Palesztin Hatóság „megerősítette a Kínai Népköztársaság szuverenitását, területi integritását és egységét támogató álláspontját”. A közlemény szerint a palesztinok kitartanak

„a baráti Kínai Népköztársaságot és annak szuverenitását, területi integritását támogató, valamint az Egy Kína-politika elvét teljes mértékben tiszteletben tartó, régóta fennálló álláspontjuk mellett”.

Az „Egy Kína” politika alapján Peking ragaszkodik ahhoz, hogy a Kínai Kommunista Párt az egyedüli szuverén hatalom Kínában, amely magában foglalná Tajvan szigetét is, amelyet jelenleg a kínai uralomtól független többpárti demokráciaként kormányoznak.

A Palesztin Hatóság hozzátette, hogy támogatja „minden olyan intézkedés leállítását, amely ellentétes az Egy Kína-politika elvével, ugyanakkor megerősíti Kína jogát szuverén biztonsági érdekeinek megvédésére”.

A kínai kommunista párt történelmileg támogatja a palesztinok Izrael elleni harcát. Mao Ce Tung második világháború végét követő évtizedekig tartó uralma idején a kínai kommunisták szoros kapcsolatokat ápoltak különböző palesztin frakciókkal, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah szervezetével.

Az 1990-es években, amikor Kína jövedelmező kereskedelmi kapcsolatokat épített ki az Egyesült Államokkal és más nyugati nemzetekkel, enyhült Peking Izraellel szembeni politikája.

Kína 1992-ben létesített diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Az ENSZ-ben Kína továbbra is a palesztinok politikai támogatásának egyik legfontosabb bástyája maradt. A múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsához szólva

Geng Shuang, a kínai ENSZ-képviselet helyettes vezetője „aktívabb és erőteljesebb fellépést sürgetett a palesztin kérdésben”, miközben tiltakozott az ellen, hogy „Izrael folyamatosan megsérti a palesztin nép törvényes jogait”.

A palesztin vezetés válasza nem maradt el és sietve kijelentette, hogy

támogatja Pekingnek az északnyugati Hszincsiangban élő ujgur muszlim kisebbség elnyomását, amelyet számos állam és emberi jogi szervezet népirtásnak nevezett.

2019 júliusában a Palesztin Hatóság egy olyan levélhez adta az aláírását, amely dicsérte a kínai rezsimet „az emberi jogok védelme és előmozdítása terén a fejlődés révén elért figyelemre méltó eredményeiért”, majd azt állította, hogy

a demokratikus államoknak „tartózkodniuk kell a Kínával szembeni alaptalan vádak alkalmazásától” az ujgur emberi jogi vészhelyzet „objektív és valóban hiteles információkkal” történő megközelítésével.

A levélhez csatlakozott még Venezuela, Irán, Kuba és Szíria is.

Egy évvel később a Palesztin Hatóság támogatta Kína hongkongi akcióit csatlakozva 52 másik ENSZ-tagállamhoz, amelyek támogatták a pekingi nemzetbiztonsági törvényt, amely széles körű jogköröket biztosított a kínai kormánynak a demokráciapárti tüntetések elfojtására.

Forrás: Algemeiner

Növekszik a feszültség Tajvan miatt Kína és Amerika közt

Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök egy napra Tajvanra látogatott, Kína szerint a látogatás „súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban”.