Közzétettek egy fotót a letartóztatott Iszlám Dzsihád vezetőről

Hétfő éjszaka vette őrizetbe az izraeli hadsereg Dzseninben Baszem Szaadit, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet vezetőjét. Kedden a biztonsági szervezetek, felkészülve a gázai Iszlám Dzsihád tagjainak esetleges reakciójára, szokatlan módon nyilvánosságra hoztak egy, a kihallgatószobában készített fotót Szaadiról, hogy csökkentsék a feszült légkört és megüzenjék, hogy Szaadi nem sérült meg súlyosan a letartóztatásakor.

Az izraeli hadsereg attól tart, hogy a terroristavezér letartóztatása az erőszak eszkalálódásához vezet, ezért lezáratták az utakat a gázai határ közelében lévő területeken géppuskalövéstől, orvlövészektől és páncéltörő rakétáktól tartva. Az izraeli vasúttársaság is bejelentette, hogy leállítja a vonatok közlekedését Askelon és Netivot városok között, és a közeli Szderot állomás is ideiglenesen zárva lesz.

Egy biztonsági tisztviselő kifejtette, hogy ,,a megelőző intézkedések célja, hogy megakadályozzák, hogy az Iszlám Dzsihád reakcióba és eszkalációba rángassa az övezetet”.

כאן חדשות on Twitter: „ניסיון להרגיע את השטח: תמונות של בכיר הג’יהאד האסלאמי פורסמו לאחר מעצרו – „הוא בסדר”https://t.co/P6WZeoQ2Qh@ItayBlumental pic.twitter.com/EWsg7pcviX / Twitter”

ניסיון להרגיע את השטח: תמונות של בכיר הג’יהאד האסלאמי פורסמו לאחר מעצרו – „הוא בסדר”https://t.co/P6WZeoQ2Qh@ItayBlumental pic.twitter.com/EWsg7pcviX

A Miniszterelnöki Hivatal kedden közölte, hogy Jáir Lapid miniszterelnök helyzetértékelést tart Benny Gantz védelmi miniszterrel, Aviv Kochavi vezérkari főnökkel, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjével, Ronen Barral, Ejál Hulata nemzetbiztonsági tanácsadóval, Naftali Bennett helyettes-miniszterelnökkel és más vezető tisztviselőkkel.

Az Iszlám Dzsihád gázai vezető tagja azt mondta a terrorszervezethez tartozó Al-Kudsz Rádiónak, hogy a Dzsihád nem fogja elmulasztani a lehetőséget, hogy bosszút álljon a Dzseninben történtekért, és Izrael súlyos árat fog fizetni ,,ezért a bűncselekményért” — számol be az ujkelet.live.

Az izraeli biztonsági erők tegnap este a dzsenini menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe) tartóztatták le Szaadit és vejét, akit segítőjeként tartanak számon. Amikor a harcosok behatoltak Dzseninbe, terroristák tüzet nyitottak rájuk, a hadsereg viszonozta a lövéseket, és több terroristát eltalálták. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint az incidensnek egy halálos áldozata van, az izraeli csapatok körében sérülés nem történt.

A 61 éves Szaadi korábban hétszer ült izraeli börtönben.

A Sabak szerint az elmúlt hónapokban Szaadi „még keményebben dolgozott a Palesztin Iszlám Dzsihád műveleteinek helyreállításán, amelyben ő állt a szervezet jelentős katonai erejének létrehozása mögött Szamáriában általában, és különösen Dzseninben”.

„Jelenléte jelentős tényező volt a szervezet ezen a területen dolgozó operatívjainak radikalizálódásában” – tette hozzá a Sabak.

Az izraeli hadsereg letartóztatta az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetőjét

Baszam al-Szaadi letartóztatásának hírére megerősítik a biztonsági intézkedéseket Izrael déli részén.