Demonstratív törvényjavaslat adná vissza az abortuszhoz való hozzáférést

Amerikai szenátorok kétpárti csoportja olyan törvényjavaslatot terjeszt elő, mely visszaállítaná az abortuszhoz való hozzáférést a Legfelsőbb Bíróság Roe kontra Wade ítéletének hatályon kívül helyezését követően — írja az AP hírügynökség.

Bár a törvényjavaslat várhatóan nem fog átmenni – sőt, valószínűleg mégcsak szavazásra sem kerül -, a két republikánus és két demokrata szenátor által hétfőn előterjesztett jogszabály célja, hogy jelezze az állami törvényhozóknak és a nyilvánosságnak, hogy a szenátus többsége támogatja a Roe kontra Wade-ítélet kodifikálását, még akkor is, ha a kiegyenlített pártállású szenátusban nem tudják megszerezni a szükséges 60 szavazatot.

„Úgy gondoljuk, hogy fontos megmutatni, hogy van egy kétpárti többség, amely kodifikálni akarja Roe-t”, még akkor is, ha a törvényjavaslat nem rendelkezik elegendő szavazattal

– mondta Tim Kaine virginiai demokrata szenátor, aki Kyrsten Sinema arizonai demokrata szenátorral, valamint Susan Collins maine-i és Lisa Murkowski alaszkai republikánus szenátorokkal együtt terjesztette be a törvényt.

A jogszabály megtiltaná az olyan állami szabályozásokat, amelyek megakadályozzák az abortuszhoz való hozzáférést a terhesség 24. hétéig. A törvény a fogamzásgátláshoz való hozzáférést is védené, ami azután vált kérdéssé, hogy Clarence Thomas bíró a Roe kontra Wade ítéletet megsemmisítő határozathoz fűzött egybehangzó véleményében felvetette, hogy a fogamzásgátláshoz való hozzáférést és más jogokat garantáló határozatokat is esetleg felül kell vizsgálni.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, a Roe kontra Wade határozat megdöntésével a bíróság lehetővé tette az államok számára, hogy szigorú abortuszkorlátozásokat vezessenek be, köztük sok olyat is, amelyeket korábban alkotmányellenesnek ítéltek. Az ítélet várhatóan az államok nagyjából felében abortusztilalomhoz vezet.

A Roe kontra Wade után: Az abortusz-harc csak most kezdődik Amerikában

Az abortusz szabályozása visszatér az államokhoz, az aktivista bírói gyakorlat csatát vesztett, de a kemény ideológiai harc folytatódik. Hajdú Tímea írása.