Tömegével rúgják ki a fehérorosz disszidenseket Ukrajnából

Lukasenka rezsimje elől menekülők Ukrajnában is nemkívánatosnak találták magukat.

Február óta az Ukrajnában élő fehéroroszok egy sor pénzügyi és bürokratikus korlátozással szembesülnek, amelyek arra kényszerítik őket, hogy elhagyják az országot – számolt be a Kyiv Independent.

Az ukrajnai fehérorosz diaszpóra az elmúlt két évben jelentősen megnőtt, mivel a 2020-as elnökválasztás óta folyamatos az elnyomás elől menekülő politikai migránsok beáramlása.

Akkoriban az ukrán kormány rendeletet adott ki, amely 180 napos vízummentes tartózkodást engedélyezett a fehéroroszoknak, ami kétszerese a más külföldieknek biztosított vízumnak.

Csak 2021-ben Ukrajna 4300 tartózkodási engedélyt adott ki fehéroroszoknak, akik közül sokan az üldöztetés elől menekültek Fehéroroszországból. A rendeletet 2021 novemberében 2022-ig meghosszabbították.

Most, annak ellenére, hogy hivatalosan minden jogszabályt változatlanul tartanak, sok fehéroroszt, akik Ukrajnát választották új otthonuknak, csendben kirúgnak az országból.

Miután az ukrán Állami Migrációs Szolgálat májusban újraindította működését a háború miatti közel három hónapos leállást követően, azoktól a fehéroroszoktól, akik meghosszabbították volna jogállásukat Ukrajnában, hivatalosan és nem hivatalosan is megtagadták a jogot, hogy az országban maradjanak.

Ez még az Ukrajnának a háború alatt nyújtott segítségért elismert fehérorosz aktivistákra is vonatkozott.

Vlagyimir Zsbankov, a Free Belarus Center civil szervezet jogi segítségnyújtási programjainak vezetője elmondta, hogy a szervezetnek több mint 300 jogi segítségnyújtási kérelme van olyan fehéroroszoktól, akiknek Ukrajnában való legális tartózkodását megszüntették vagy nem hosszabbították meg, bankszámlájukat zárolták, vagy megtiltották a beutazást az országba, annak ellenére, hogy rendelkeztek a szükséges dokumentumokkal.

„Több ezer – több tízezer – ember van ugyanezzel a problémával” – mondta Zsbankov.

Még azokat is, akiknek jogszerűen engedélyezték, hogy Ukrajnában maradjanak, más módon kényszerítik ki az országból.

Február 24-én, Oroszország teljes körű inváziójának első napján az Ukrán Nemzeti Bank zárolta a fehérorosz állampolgárok bankszámláit és a fehéroroszok által kibocsátott bankkártyákat, így sokan a háború kitörése közepette minden pénzügyi eszköz nélkül maradtak.

Fotó: Minszk, 2020-as rezsimellenes tüntetések 

Schrödinger macskája, belarusz módra

Ezt az orosz-belarusz Uniót még Borisz Jelcin testálta ránk, ezzel a kreatív ötlettel kívánva sámfázni összeomló népszerűségét. Robert C. Castel jegyzete.