A Fehér Ház javaslata alapján megváltoztatta „recesszió” fogalmát a Wikipédia

Érdekes módon még éppen a legfrissebb amerikai GDP adatok közlése előtt.

A Wikipédia megváltoztatta a „recesszió” definícióját, és egyben lezárta az oldalt a további szerkesztések elől – szúrta ki az UnHerd. Ezeket a változtatásokat azon a héten hajtották végre, amikor a Fehér Ház a recesszió újbóli meghatározását javasolta úgy, hogy az mást jelentsen, mint

a negatív GDP-növekedés két egymást követő negyedéve.

A lap megjegyzi, a világ legnagyobb online enciklopédiája július 11-ig a recesszió definíciójába belefoglalta a „növekedés két negatív egymást követő negyedévét”. És ezt a felhasználók szabadon módosíthatták, ahogy az megszokott az oldalon.

A változtatásra pont azon a héten került sor, amikor a Fehér Ház egy blog bejegyzést közölt, ami a recesszió jelenlegi meghatározását kérdőjelezi meg.

„A GDP zuhanásának két egymást követő negyedéve” – szögezte le a szerkesztőség –, „nem a hivatalos meghatározás, és nem is az, ahogyan a közgazdászok értékelik az üzleti ciklus állapotát…”.

Ez a cikk pedig pontosan egy héttel az Egyesült Államok friss GDP-adatainak közzététele előtt jelent meg.

Az adatok közzétételére várva a Kereskedelmi Minisztérium korábban már bejelentette, hogy az USA gazdasága visszaesett az elmúlt három hónapban, ami két egymást követő negyedévben is negatív növekedést jelent.

Joe Biden elnök a számadatokra reagálva viszont azt állította, hogy „az elmúlt három évtized legerősebb fellendülése történt az amerikai gyártásban”, majd hozzátette a GDP-adatok közzététele után, hogy számára mindez „nem hangzik recessziónak”.

A Wikipédia társ-alkotója, Larry Sanger tavaly azt mondta, hogy már nem bízik az általa létrehozott webhelyben. Szerinte ugyanis a kulcsfontosságú kérdésekben a Wikipédia egyszerűen „visszamondja” a globális fennálló hatalmi rendszer véleményét.

A cikkszó változtatása többek döbbenetét kiváltotta, az UnHerd kommentelői között volt, aki „Wokipedia”-nak nevezte az oldalt. Míg más arról írt iróniával, hogy talán

a Wikipédia Orwell „1984” című művének címét is „igazi demokráciára” változtatta.

Biden indulna 2024-ben, de ezt a demokraták sem szeretnék

Csöndesen elindult a demokraták kampánya, hogy eltántorítsák Joe Bident a 2024-es indulástól. Azonban a probléma továbbra is ugyanaz mint 2020-ban, ha nem Biden, akkor ki?