A palesztin területeken tartózkodó lengyel küldöttség Arafat előtt tisztelgett

A küldöttség több tagja Izraelt apartheidállamnak nevezte.

Lengyel parlamenti képviselők hétfőn a palesztin területeken tartózkodó háromnapos hivatalos parlamenti küldöttség részeként tisztelegtek Jasszer Arafat előtt. Lengyelország ramallahi képviseletének tweetjén a küldöttség tagjai láthatóak egy koszorút tartva, amelyet aztán a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egykori vezetőjének sírjánál helyeztek el – számolt be a Jerusalem Post.

„A lengyel parlamenti küldöttség tisztelgett Palesztina első elnökének és a nemzet vezetőjének emléke előtt. Jasszer Arafat Lengyelország barátja is volt” – állt a tweetben. A tweetben megjelöltek között volt a PLO tárgyalási ügyekért felelős osztálya is.

Egy másik tweetben a hivatal egy olyan képet mellékelt, amelyen a delegáció négy, több pártból érkező tagja hagyományos palesztin sálakat visel Arafat és Mahmúd Abbász fotói előtt.

Maciej Konieczny, a lengyel baloldali Razem párt tagja Twitteren egy képet tett közzé magáról, amelyen Arafat sírjánál áll, és támogatta a Boycott Divest and Sanctions mozgalmat. A tweet egy része azt írta, hogy „egyesít bennünket a Palesztinával való szolidaritás”.

„A lengyel szejm hivatalos küldöttségének részeként Palesztinában vagyunk” – írta. „Ma egy sor hivatalos találkozónk volt a hatóságokkal, és meglátogattuk Jasszer Arafat sírját. Intenzív tárgyalási, látogatási és megfigyelési napok állnak előttünk.

„Azért is vagyunk itt, hogy kiálljunk az emberi jogokért. A világ legnagyobb emberi jogi szervezetei, az Amnesty International és a Human Rights Watch elismerték, hogy Izrael Állam intézkedései megfelelnek az apartheid definíciójának. Itt az ideje, hogy a nemzetközi közösség ennek megfelelően cselekedjen. Ezért a Razem pártként támogatjuk a bojkott- és szankciókampányt”.

A Razem az utazás előtt hivatalos nyilatkozatban támogatta a BDS-t, amelyet a BDS mozgalom honlapján tettek közzé.

A nyilatkozatban a párt apartheidállamnak ismerte el Izraelt, felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „vonja le a konzekvenciákat Izraelből, amiért nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot és az ENSZ határozatait”, és követelte, hogy az IDF szüntesse be „Ciszjordánia megszállását”.

A BDS saját nyilatkozatában fejezte ki elégedettségét a Razem nyilatkozatával. A mozgalom dicsérte Razem támogatását, hozzátéve, hogy „különösen dicséretes, hogy Razem elismeri a palesztin menekültek jogát a hazatéréshez, és felszólít a palesztinok elleni izraeli etnikai tisztogatás befejezésére”.

Magda Biejat, a delegáció másik Razem-politikusa azt tweetelte, hogy „azért vagyunk Palesztinában, hogy dokumentáljuk az izraeli apartheid bizonyítékait”.

Az üzenetküldés nem korlátozódott a Razem tagjaira. Franek Sterczewski a lengyel gyűjtőpárt, a Polgári Koalíció pártja hasonló üzenetet tett közzé a Facebook-oldalán.

Sterczewski megjegyezte, hogy meglátogatta Arafat sírját, és elmondta, hogy a küldöttség azért is járt a palesztin területeken, hogy az alapvető emberi jogokat érvényesítse. Izraelt apartheid államnak nevezve kifejtette: „Ezért támogatom teljes szívemből a bojkottot és a ciszjordániai izraeli települések szankcionálását. Nem szabad közömbösnek lenni a példátlan és szisztematikus erőszakkal szemben”.

Fotó: Twitter

8000 áldozat hamvait találták meg egy lengyelországi tömegsírban

17,5 tonna emberi hamut tartalmazó tömegsírt tártak fel Észak-Lengyelországban, az egykori náci koncentrációs tábor, Soldau közelében.