8000 áldozat hamvait találták meg egy lengyelországi tömegsírban

17,5 tonna emberi hamut tartalmazó tömegsírt tártak fel Észak-Lengyelországban, az egykori náci koncentrációs tábor, Soldau közelében.

Tomasz Jankowski, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének munkatársa szerint a sír legalább 8000 áldozatot tartalmaz – számolt be a BBC.

A holttesteket feltehetően egy náci akció keretében ásták ki és égették el, hogy elrejtsék a gyilkosságok nyomait.

A nácik zsidókat, politikai ellenfeleket és a lengyel elit tagjait gyilkolták meg Soldauban.

A koncentrációs tábort 1939-ben építették tranzit, internálás és megsemmisítés céljából, és a náci megszállás alatt végig használták.

A feltételezések szerint akár 30 000 embert is megöltek ott, és a kutatók remélik, hogy a maradványok DNS-elemzésével többet tudhatnak meg az áldozatokról. A meggyilkolt lengyelek között voltak a papság és az értelmiség tagjai is.

A régészek több száz ruhadarabot, gombokat és egyéb tárgyakat találtak, de semmi értékeset, ami arra utal, hogy a holttesteket kirabolták, mielőtt felgyújtották volna őket.

Jankowski elmondta, hogy két gödröt találtak Soldau, a mai Dzialdowo közelében, és további ásatásokat fognak végezni, hogy továbbiak után kutassanak. A 8000 áldozatra vonatkozó becslés egy ember 2 kg-ra becsült testsúlyán alapul.

Külön fejlemény, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán közölte, hogy elkészült egy jelentés, amely nemcsak a náci háborús bűnöket részletezi, hanem az anyagi veszteségekre vonatkozó, mai értékre átszámított számításokat is.

Szerinte Németország mérhetetlen károkat okozott a lengyel népnek, és soha nem fizetett jóvátételt. Németország szerint a jóvátétel kérdését az 1950-es években jogilag lezárták.

A háborúban mintegy hatmillió lengyel halt meg, köztük hárommillió zsidó. A lengyel nacionalista-konzervatív kormány egyik képviselője 2019-ben azt mondta, hogy a veszteségek 850 milliárd dollárra (715 milliárd font) rúghatnak.

Anne Frank „fehér kiváltságairól” vitatkoznak a Twitteren

Nem ez az első alkalom, hogy Anne Frankot fehér kiváltságosként becsmérlik.