Zelenszkij Ukrajna oszthatatlanságát hangoztatja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök reggeli beszédében kijelentette, hogy „Ukrajna egy független, szabad és megbonthatatlan állam, (…) és mindig is az lesz”.

Az ukrán államiság napját most először nemzeti ünnepként köszöntve Zelenszkij gratulált honfitársainak az országot támadó orosz erők elleni „szabadságharcukért”.

„Ukrajna nem adja fel”

– szögezte le, kijelentve, hogy az orosz csapatok csütörtök hajnalban is több rakétatámadást intéztek ukrán célpontok ellen.

Zelenszkij beszámolt róla, hogy az immáron több mint öt hónapja zajló háború következtében

az ország területének mintegy húsz százaléka orosz ellenőrzés alá került.

A Nyugathoz szólva egyúttal további nehézfegyvereket kért a támadások leveréséhez és a megszállt területek felszabadításához.

Zelenszkij tavaly augusztus 24-én, Ukrajna függetlenné válásának harmincadik évfordulóján hirdette ki, hogy ezentúl az ukrán államiságnak is nemzeti ünnepet szentelnek, amelyet július 28-án tartanak meg. Emlékeztetett arra is, hogy a Kijevi Rusz 988. július 28-án vette fel a kereszténységet, és ezzel több mint ezer évre Kijevbe vezethető vissza az ortodox kereszténység elterjedése.

Holokauszt-megemlékezés – a zsidó elnök nélkül

Vihart kavart Ukrajna elnöke azzal, hogy – elődeivel ellentétben – nem ment el a Babin Jar-i vérengzés évfordulóján a megemlékezésre.