Holokauszt-megemlékezés – a zsidó elnök nélkül

Vihart kavart Ukrajna májusban megválasztott (zsidó származású) elnöke azzal, hogy – elődeivel ellentétben – nem ment el Babin Jar-i vérengzés évfordulóján a megemlékezésre.

Rendkívül nehezményezte Ukrajna és egyben Kijev főrabbija, Jakov Dov Blajh azt, hogy Volodimir Zelenszkij nem vett részt a vasárnapi megemlékezésen Babin Jarban (oroszosan Babij Jar). Mint ismert: 1941 őszén az SS hóhérai Kijev zsidó közösségnek csaknem az összes tagját néhány napon belül lemészárolták.

„Az elnökünk zsidó, mégis ő az első, aki nem jött el Babin Jarba szeptember 29-én. Mivel zsidó, neki már nem is kell…. Csak egy kosár virágot küldött. A következő államfő meg bizonyára teljességgel meg is feledkezik arról, hogy egyáltalán volt Babin Jar”

– méltatlankodott a főrabbi a helyszínen összegyűlt résztvevők előtt. Később azonban fordított a beszéde menetén, és több mindent felhozott Zelenszkij védelmére.

Johannes Hähle, a német hadsereg fotósának felvétele

„Az elnök volt itt néhány hete, Benjamin Netanjahu látogatása idején. Nem értek teljesen egyet azzal, hogy kárhoztatni kellene. Bizonyára akadt valami elfoglaltsága. Most tért vissza az Egyesült Államokból. Az a látogatás nagyon fontos volt, és bonyolult. Nem kellene nagyon vádolni őt. Ellenkezőleg: szeretném megáldani az elnököt” – mondta végül némileg megenyhülve a főrabbi újságíróknak.

Zelenszkij hivatalos közleményt adott ki, amelyben ezt írta: „Mély fájdalommal idézzük ma fel múltunk egyik legtragikusabb lapját. 78 évvel ezelőtt, Kijev Babin Jar nevű részében a nácik hozzáfogtak a civilek tömeges kivégzéséhez. A Harmadik Birodalom faji tisztaságának hirdetői által kifejlesztett felfoghatatlan és borzalmas politikának eredményeképp eltervezték a zsidó nemzetiség képviselőinek elpusztítását a nácik által megszállt területeken.”

Az elnök azt is megjegyezte, hogy Ukrajna nagy hálával emlékezik meg azokról a hétköznapi emberekről, akik életük kockáztatásával mentették meg honfitársaikat a haláltól.

„Babin Jar és a holokauszt emléke figyelmezteti az emberiséget arra, hogy az erőszak ideológiája visszahozhatja a múltat, és az emberi élet az alku tárgya lehet a diktátorok kezében. Meg vagyok győződve arról, hogy az ukrán nép mindig egy emberként fogja megakadályozni a faji vagy nemzetiségi alapon elkövetett erőszak megnyilvánulásait”

– tette hozzá Zelenszkij.

Boriszlav Berjoza, a nacionalista Jobb Szektor parlamenti képviselője is elégedetlen volt azzal, hogy mindössze közleményre futotta, sőt meglepőnek találta, hogy Zelenszkij nem vett részt a megemlékezésen.

„Porosenko mindig elment Babin Jarba az évfordulón rendezett emlékünnepségre. Janukovics is ott volt, és Juscsenko is mindig helyezett el virágot. Zelenszkij az első ukrán elnök, aki figyelmen kívül hagyta ezt a hagyományt. Ha valaki elmegy Babin Jarba, azzal tisztelettel adózik a tragédia emlékének, de az államfőnek nem volt ideje és lehetősége. Nem fűzök hozzá semmit” – írta a képviselő a közösségi médiában.

Megrázó dokumentumfilm-összeállítás a Babij Jar-ban történtekről:

Babi Yar

No Description

Kijevben egyébként felvonulással emlékeztek meg a tragédia áldozatairól. A Szicsovi Sztrilci utcától a Babin Jarban lévő menóráig gyalog mentek a résztvevők. A menóra közelében álló emlékművön egy Bibliából vett idézet látható Káin Ábelen elkövetett gyilkosságára utalva: „a te atyádfiának vére kiált énhozzám a földről”.

„Azon az útvonalon megyünk végig, amelyen 1941. szeptember 29-én és 30-án a halálba mentek a kijevi zsidók. Átlagos kijevi lakosok voltak, a rokonaink, hozzánk közel állók, a barátaink. Voltak köztük idősek, nők, gyerekek… Ők a halálba mentek, mi pedig azért vonulunk fel, hogy a jövő nemzedékei megértsék, hogy minden egyes élet értékes” – írták a szervezők.

1941. szeptember 29-30-án a nácik által megszállt Kijevben hajtották végre az első tömeges kivégzést védtelen civileken. Az SS tagjai október 11-ig ötvenezer nőt, férfit, gyereket, idős embert mészároltak le: csaknem az összes kijevi zsidót. Az áldozatokat csoportokra osztva a 400 méter hosszú szurdokba lőtték bele, vékony földréteggel letakarták őket, majd jött a következő csoport. Napokon át folyamatosan ropogtak a fegyverek, mire az összes embert kivégezték.

1943 szeptemberéig azonban szovjet hadifoglyokat, romákat, pszichiátriai kezelés alatt álló betegeket, ukrán nacionalistákat és más ellenállókat is tömegével végeztek ki a területen a náci biztonsági rendőrség (Sicherheitspolizei) és az SD (az SS felderítése) tagjai az Einsatzgruppen (a keleti zsidóság kiirtására specializálódott különleges akciócsoport) égisze alatt a kijevi megszálló hatósággal karöltve.

Százezernél is több civilt és hadifoglyot mészároltak le és temettek el a második világháború alatt Babin Jarban.

Friss fejlemény, hogy idén szeptember hatodikán a nemzetközi építészverseny zsűrije egyhangúlag kiválasztotta, hogy melyik terv alapján építsék fel Babin Jarban a jövőbeni holokauszt emlékközpontot.

Zsidó showman lehet Ukrajna következő elnöke

Az orosz agresszió miatt különösen fontos lenne, hogy erős, Nyugat-barát, és főleg komolyan vehető legyen a következő ukrán elnök. Eperjesi Ildikó elemzése.