Hegedűs Zsuzsa: Finkelstein javasolta, hogy meg kell osztani a társadalmat

Interjút adott az RTL Híradójának Hegedüs Zsuzsa szociológus, aki kedden nyílt levélben jelentette be lemondását miniszterelnöki megbízotti posztjáról. Döntését levelében azzal indokolta, hogy vállalhatatlannak tartja Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédét, amelyben a fajok keveredéséről értekezett — írja a telex.hu.

Hegedüs a Híradónak elmondta, „ami először kivágta nála a biztosítékot, az a homofóbtörvény volt”. Arra a kérdésre, hogy akkor miért maradt a posztján, Hegedüs azzal reagált, hogy

akkor még nem volt biztosítva a költségvetési forrás a vidék digitális felzárkóztatására, ami a szakember által támogatott egyik program volt.

Beszélt a tusványosi beszédről, és ismét kifejtette, hogy

vállalhatatlan, tiszta fajgyűlölő beszédnek tartja. A volt megbízott szerint az elmúlt 1-2 év miatt gazdasági bajok vannak az ország nyakán, és „változatlanul egy fillért nem kapunk” az Európai Uniótól.

Hegedüs itt az Európai Bizottság által visszatartott helyreállítási forrásokra gondolt, amit Magyarország a jogállamisággal kapcsolatos problémák miatt nem kapott még meg Brüsszeltől. „Amíg a jogállamiságot nem hozzuk rendbe, nagyon helyes, hogy nem kapunk” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért jelentette meg nyilvánosan a lemondó levelét, Hegedüs azt mondta:

„Azért, mert robbantani akarok. Csinálnom kell valamit, hogy ezt megállítsuk. Mert ez egy olyan métely, amit ha nem állítunk meg azonnal, akkor terjedni fog.”

Hegedüs szerint azért veszélyesek Orbán nyilvánosan elmondott szavai, mert az ország visszacsúszott a szegénységbe, már csak Bulgária van mögöttünk a jövedelem tekintetében az EU-ban. „Hogy lehet 240 ezer forint átlagjövedelemből megélni? Ennyit visznek haza az ápolónők, a kezdő pedagógusok. Amikor az elkeseredés mellett ilyeneket szabad mondani, akkor elszabadul a pokol” – fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy Orbán Viktort Habony Árpád hozta össze Arthur J. Finkelsteinnel (aki az amerikai Republikánus Párt egyik legismertebb tanácsadójának és közvélemény-kutatójának számított), neki volt az az elmélete, hogy meg kell osztani a társadalmat. De az, hogy ilyenkor a faji ügyeket vegyék elő, már ebből lett egy II. világháború, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e követői a miniszterelnök környezetében, Hegedüs határozott nemmel felelt. De állítása szerint el fog indítani egy olyan civil kezdeményezést, „amellyel ennek a történetnek véget lehet vetni”.

Hegedüs Zsuzsa a tusványosi beszédről: „akár még Goebbels-nek is tetszett volna”

Orbán Viktor válaszlevelet küldött a tusványosi beszéd miatt lemondott miniszterelnöki megbízottnak.