Az ukrajnai háború miatt látogat kevesebb turista Auschwitzba

Jelentősen, mintegy harmadára csökkent az Auschwitz náci német haláltábor helyén létesített emlékmúzeum látogatottsága a koronavírus-járvány után – közöte vasárnap a lengyel média.

A júliusi látogatottság mintegy 30-35 százaléka a járvány előtti állapotoknak – közölte a PAP hírügynökséggel Bartosz Bartyzel, az auschwitzi emlékhely szóvivője.

A nyári szünet előtt több volt a látogató, mivel iskolai csoportok is érkeztek. Jelenleg elsősorban egyéni turisták tekintik meg a múzeumot, azonban ők is sokkal kevesebben vannak, mint a járvány előtt – mondta el Bartyzel.

Beszámolt arról is, hogy nőtt a lengyel látogatók aránya, kevesebb a külföldi vendég.

„Úgy látjuk, hogy erre elsősorban a Lengyelország szomszédságában zajló háborútól való félelem van hatással”

– tette hozzá, utalva az ukrajnai helyzetre.

Az auschwitzi múzeum adatai szerint 2021-ben az emlékhelyre több mint 563 ezren látogattak, ami valamivel magasabb volt a járvány első, 2020-as évében regisztrált számnál (502 ezer látogató). A járvány kitörése előtt, 2019-ben, 2,32 millióan tekintették meg a volt haláltábor helyén kialakított emlékmúzeumot. A külföldiek a járvány előtt a látogatók 80 százalékát tették ki.

Az auschwitzi múzeumot 1947-ben alapították a volt foglyok kezdeményezésére.

Nem utazhatnak Auschwitz-ba az izraeli diákok

A döntés meghatározó oka az Izrael és Lengyelország közötti nézeteltérés a látogatások során alkalmazott biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban.

A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre. Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó, 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű személy.

Auschwitzba 1944. május 15-től július 8-ig – kevesebb mint két hónap alatt – csaknem 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye: legtöbbjüket, az auschwitzi múzeum adatai szerint 325-330 ezer embert érkezésük után azonnal gázkamrákban pusztították el, mintegy 25 ezer embert pedig a későbbi szelekciók során öltek meg.

Izraeli arab fiatalok is együtt vonultak a holokauszt-túlélőkkel az Élet Menetén

„Történelmi jelentőségű, amit teszünk – ez az első izraeli arab küldöttség az Élet Menetén” – mondta Szulejmán, az ifjúsági mozgalom egyik vezetője.