Volt szaúdi kémfőnök a trónörökösről: Bin Szalmán egy pszichopata!

Mohammed bin Szalmán koronahercegnek félnie kellene a birtokomban lévő információktól – állítja a volt szaúdi kémfőnök.

Szaad Al-Dzsabri, aki egykor a szaúdi hírszerzés második számú tisztviselője volt, azt mondta, hogy a trónörökös egy „Tigrisosztag” nevű kegyetlen zsoldosbandát vezet, amelyet emberrablások és gyilkosságok végrehajtására használ, beleértve Hasogdzsi meggyilkolását az isztambuli szaúdi konzulátuson 2018-ban.

„Azért vagyok itt, hogy megkongassam a vészharangot egy pszichopata, gyilkos miatt, aki a Közel-Keleten végtelen erőforrásokkal rendelkezik, és aki veszélyt jelent a népére, az amerikaiakra és a bolygóra”

– mondta Al-Dzsabri a CBS News „60 Minutes” című műsorában.

„Egy pszichopata?”

– kérdezte Scott Pelley műsorvezető.

„Egy pszichopata, akinek nincs empátiája, nem érez érzelmeket, soha nem tanult a tapasztalataiból. És mi tanúi voltunk a gyilkos által elkövetett atrocitásoknak és bűncselekményeknek”

– részletezte Al-Dzsabri.

Al-Dzsabri Mohammed bin Nayef, Szalmán bin Abdulaziz al-Szaúd király unokaöccsének egyik vezető tanácsadója volt korábban. MBS azonban egy 2017-es palotatisztogatás során eltávolította Nayefet a hatalom közeléből.

Al-Dzsabri ekkor már az életét féltve elhagyta az országot, és a puccs után Kanadába menekült, ahol száműzetésben él.

Bin Szalmán: bizonyos értékek ráerőszakolása más országokra visszafelé sülhet el

Rijádban találkozott az amerikai elnök és a szaúdi koronaherceg.

Al-Dzsabri elmondása szerint a puccs napján két gyermekét szaúdi börtönökbe zárták. Azóta a vejét egy harmadik országból elrabolták, majd visszatoloncolták a királyságba, ahol megkínozták.

Hozzátette, hogy napokkal Hasogdzsi meggyilkolásának nyilvánosságra kerülése előtt kapott egy tippet egy közel-keleti hírszerző szolgálatnál dolgozó barátjától, hogy egy bérgyilkos osztag Kanadába tart, hogy megtalálja őt.

„És a figyelmeztetés, amit kaptam, [az volt], hogy ‘Ne tartózkodjak semmilyen szaúdi misszió közelében Kanadában. Ne menjek a konzulátusra. Ne menjek a nagykövetségre.’ Azt kérdeztem, hogy miért?

[Azt] mondták: ‘Feldarabolták a fickót, megölték. Te vagy a lista élén”

– mondta Al-Dzsabri Pelley-nek.

Végül, folytatta Al-Dzsabri, a hatfős bérgyilkos csoport hazudott a vámosoknak az ottawai repülőtéren, és kitoloncolták őket.

Al-Dzsabri a továbbiakban azt állította, hogy MBS fél tőle, mert információi vannak arról, hogy meg akarta ölni a 2015-ben elhunyt Abdullah akkori királyt.

Al-Dzsabri szerint bin Szalmán 2014-ben elmondta Nayefnek, hogy szándékában áll megölni az éppen hivatalban lévő királyt, hogy szabaddá tegye az utat saját apja, a jelenlegi Szalmán király előtt a trónra.

„Azt mondta neki: ‘Meg akarom gyilkolni Abdullah királyt. Kapok egy mérgező gyűrűt Oroszországból. Nekem elég, ha csak kezet rázok vele, és máris vége”

– mesélte Al-Dzsabri a „60 Minutes”-nek.

A szőnyeg alá söpörnék a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyét

Hasogdzsi meggyilkolásával 26 szaúdi állampolgárt gyanúsítanak Törökországban.