Oroszország a saját szövetségeseivel versenyez az olajpiacokért

A Vortexa hajózási elemző cég szerint újabb bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy Oroszország Iránnal és Venezuelával versenyez a kínai és indiai olajpiacokért – jelentette az Iran International.

A cég július 21-én kiadott jelentése szerint Kína egyelőre vonakodik nagy mennyiségű orosz nyersolajat átvenni, szemben Indiával.

Az iráni nyersolaj exportja 2022 első félévében csökkent a januári kezdeti felfutás után, amikor is Oroszország elkezdte elfoglalni az iráni és venezuelai olaj piacát Kínában.

Egy másik hajózási elemző cég, a Kpler pedig arról számolt be, hogy a Kínába irányuló iráni olajeladások májusban megfeleződtek.

Az elmúlt években az amerikai szankciók az iráni olajexportot jelentősen csökkentették, de mióta Joe Biden elnök 2021 januárjában hivatalba lépett és jelezte, hogy kész tárgyalni Iránnal, a szállítások volumene megnövekedett. Kína látva az eltérő amerikai stratégiát, elkezdte kijátszani Trump korábbi szankcióit, és több mint háromszorosára növelte az Iránból származó importját.

A Kínába irányuló iráni olajexport azóta stagnál vagy csökken, mivel „a kínai vevőknek előnyére vált az iráni és az akciós orosz nyersolaj közötti megnövekedett verseny”.

A korábban iráni nyersolajat szállító tartályhajók is átálltak inkább az orosz olaj kereskedelmére.

Július 18-án a Vortexa 11 egyedi, többnyire közepes méretű, körülbelül 750 ezer hordó kapacitású Aframax típusú tankert követett nyomon, amelyek 2022 áprilisa óta orosz nyersolajat/termékeket szállítottak, miközben korábban iráni nyersolajat szállítottak.

A korábban iráni nyersolajat szállító VLCC-ek (2 millió hordó kapacitású nyersolajszállító hajók) szintén nemrégiben kezdtek inkább orosz olajat szállítani az iráni helyett.

Oroszország rekordmennyiségben küld olajat Kínának és Indiának

Miközben Európa a szankciók és az orosz olajimportra vonatkozó embargóra vonatkozó várakozások közepette kerüli az orosz olajat, India és Kína növelte vásárlásait.