Oroszország rekordmennyiségben küld olajat Kínának és Indiának

Miközben Európa a szankciók és az orosz olajimportra vonatkozó embargóra vonatkozó várakozások közepette kerüli az orosz olajat, India és Kína növelte vásárlásait, és rekordmennyiségű orosz nyersolajat importál – derül ki a Bloomberg által pénteken idézett Kpler energiaelemző vállalat adataiból.

A Kpler becslései szerint az elmúlt héten akár 79 millió hordónyi orosz nyersolaj utazott tankereken vagy tartották úszó tárolókban. Ez több mint kétszerese annak a 27 millió hordónyi nyersolajnak, amelyet Oroszország februárban, közvetlenül Putyin ukrajnai inváziója előtt tengeri szállításban tartott – írja az oilprice.com

A háború előtt Oroszország elsősorban Európába adta el nyersolaját, de ez már nem így van, miután a vevők, a kormányok, a nemzetközi kereskedőházak és az olajipari nagyvállalatok mind kerülik az orosz olajjal való üzletelést, annál is inkább, mivel az EU szankciókkal tiltja a legnagyobb orosz olajtermelőkkel, köztük a Rosznyeftel folytatott banki tranzakciókat.

A kereskedelmi nagyvállalatok mostanra leállították az orosz olaj vásárlását.

A cikk beszámol róla, hogy Kína és India nem zárkózik el az orosz nyersolajtól, bár néhány kínai állami óriáscég nem növelte az Oroszországból származó spot szállítmányok importját, annak ellenére, hogy az orosz olajat meredek árengedményekkel adják el.

Indiában az olcsó orosz nyersolaj olyannyira vonzza az árérzékeny indiai vásárlókat, hogy a Reuters által összeállított szállításkövető adatok szerint Oroszország a márciusi 10. helyről áprilisban a negyedik legnagyobb olajszállítóvá vált Indiába.

India orosz nyersolajvásárlásainak jelentős növekedése máris felkeltette az Egyesült Államok figyelmét, amely állítólag elküldött egy amerikai szövetségi kormánytisztviselőt, hogy tárgyaljon az Oroszországgal szembeni amerikai szankciókról, és próbálja meggyőzni Indiát, hogy csökkentse orosz olajvásárlásait.

Fotó: Unsplash/Marcus Dall

„A Nyugat rosszul mérte fel az orosz gazdaság globális jelentőségét”

A világ mintegy kétharmada „el nem kötelezett”, és ezt a pozíciót a legtöbben szeretnék fenntartani. Ha rákényszerítjük őket, hogy válasszanak oldalt, meglepődhetünk az eredményen.