Béketárgyalások: a palesztinok az EU-ra cserélnék az amerikai közvetítőket?

Egyre több jel mutat arra, hogy a palesztin vezetés elégedetlen az amerikai sebességgel.

Nem kizárt, hogy a Palesztin Hatóság (PA) vezetése hamarosan egy diplomáciai bravúrral igyekezne magának nagyobb támogatottságot nyerni Izraellel szemben, és az USA helyett inkább Európa vezetőinek segítségét kérné ebben.

Franciaország az új USA?

A Ynetnews nevű hírportál szerint az egyik célpont Franciaország lehet, ahol Mahmúd Abbász, a PA elnöke Emmanuel Macron elnököt nemrég meglátogatta.

A lap szerint Abbász abban reménykedik, hogy az EU nagyobb, jelentősebb szerepet fog vállalni az izraeliek és palesztinok közötti viszonyok átalakításában. A két fél legutóbb 2014 áprilisában találkozott egymással, amikor még John Kerry volt az Egyesült Államok külügyminisztere – jegyzi meg az izraeli híroldal.

Macron és Abbász találkozójára egy héttel azután került sor, hogy a francia elnök fogadta Jair Lapid izraeli ideiglenes miniszterelnököt. Utána Macron hangsúlyozta, hogy „nincs alternatíva az izraeliek és a palesztinok közötti politikai párbeszéd újrakezdésére”, hozzátéve, hogy kész „hozzájárulni a békefolyamat újraindításához” és „a nemzetközi közösség mozgósításához”.

Magas rangú izraeli tisztviselők azonban azonnal jelezték, hogy nem támogatják a békefolyamat azonnali újraindítását.

Továbbá az Abbas-Macron megbeszélésekre öt nappal azután került sor, hogy Abbász találkozott Joe Biden amerikai elnökkel Betlehemben. A látogatás során az amerikai vezető megismételte, hogy támogatja a kétállami megoldást.

„Olyan politikai horizontnak kell lennie, amelyet a palesztin emberek látnak vagy legalább éreznek. Nem engedhetjük meg, hogy a reménytelenség ellopja a jövőt” – jelentette ki akkor Biden.

Csalódás és elmaradt ígéretek

Biden pozitív kijelentései ellenére a palesztin vezetők állítólag csalódottak maradtak, mert azt hiszik, cserbenhagyta őket azzal, hogy nem teljesítette a kampánya során tett ígéreteit.

Ugyanis Biden korábban ígéretet tett arra, hogy a megválasztása után újra megnyitja az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusát. Az Egyesült Államok kormánya még nem tett eleget az ígéretnek, annak ellenére, hogy többször is hangoztatta, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy megtegye.

A palesztinok azt is követelték, hogy a Fehér Ház nyissa meg újra a Palesztina Felszabadítási Szervezet zárt washingtoni irodáját, és vegye le a szervezetet az Egyesült Államok hírhedt terrorista listájáról. Azonban ez sem történt még meg.

Miért az EU?

Mkhaimar Abusada gázai politikai elemző szerint, ami az Európai Uniót elfogadhatóvá teszi a palesztinok számára közvetítőként, az az,

„hogy határozottan támogatja a kétállami megoldást, és hogy képes nagyobb nyomást gyakorolni Izraelre, mint az amerikaiak”.

A szakértő egyúttal hozzátette:

Európa most már teljes mértékben részt vesz az ukrajnai háborúban, azzal van elfoglalva, és más dolgok is foglalkoztatják. Ezért nem látom, hogy az időzítés megfelelő lenne ahhoz, hogy Európa beavatkozzon” – hangsúlyozta.

Közvélemény-kutatás: újabb döntetlen jöhet a novemberi választásokon

Az előrejelzések szerint sem a Netanjahu-blokk, sem a jelenlegi koalíciót alkotó blokk nem tud majd többségi kormányt alakítani.