Portugáliában vizsgálják két orosz oligarcha állampolgársági kérelmét

A kormány közlése szerint az egyikük amerikai szankciók hatálya alatt áll, mivel a szefárd zsidók leszármazottainak útlevelet biztosító törvényt egyre nagyobb ellenőrzésnek vetik alá – adta hírül az Index.

Az Al-dzsazíra szerint Lev Leviev orosz–izraeli gyémántoligarcha és God Nisanov orosz ingatlanfejlesztő a legutóbbi ismert, befolyásos orosz állampolgárok, akik állampolgárságot kértek.

A portugál igazságügyi minisztérium közlése szerint a két férfi állampolgársági kérelme „vizsgálatra vár”.

A Leviev család neve ismerősen csenghet azok számára is, akik figyelemmel kísérték a Netflixen a Tinder-csaló című sorozatot.

Korábban lapunk is megírta Roman Abramovics, az elmúlt hónapokban nagy port kavart ügyét, amely miatt március elején letartóztatták a zsidó származásra hivatkozó portugál állampolgársági kérelmek hitelesítéséért felelős rabbit. A portugál hatóságok azóta is vizsgálják, hogy az orosz zsidó milliárdos hogyan jutott portugál állampolgársághoz és európai útlevélhez,

Megvonnák az állampolgárság lehetőségét a szefárd zsidók leszármazottaitól

A portugál kormánypárt egyúttal azzal is megvádolta a helyi zsidó közösséget, hogy „üzletet” csinál az állampolgársági kérvényezésekből.