Hatszáz éves zsidó temetőt rongáltak meg Törökországban

Az isztambuli Hasköy negyedben álló ősi temetőt a mai napig használja a helyi közösség. A vandál támadást, amelynek során 36 sírkövet törtek össze, élesen elítélte a török kormány – írja a Jerusalem Post, amelyet a zsido.com szemlézett.

„A zsidó temető elleni támadás visszataszító. Nem engedhetjük, hogy meggyalázzák a legszentebb értékeinket és elhintsék a gyűlölet és a viszály magvait a társadalmunkban”

– mondta Ibrahim Kalin, a török elnöki hivatal szóvivője.

A törökországi hitközség közlése szerint az isztambuli Hasköy a város legrégebbi zsidó negyede, ahol a mai napig is használják a zsidó temetőt. Hasköy az Aranypart északi részén fekszik, a város európai felén. Elsőként a Spanyolországból 1492-ben elűzött zsidók népesítették be, akik számos zsinagógát emeltek. Később karaiták is érkeztek, akik szintén létrehozták saját intézményeiket. Manapság már nem laknak zsidók ezen a környéken.

A hasköyi temető egykor sokkal nagyobb területen feküdt, ám több földrengés és magánszemélyek, illetve állami intézmények földkisajátítása miatt a mérete napjainkra jelentősen lecsökkent. Legutóbb 2011-ben jelentettek rongálást. A hitközség az isztambuli rendőrséggel együttműködve gondoskodik a temető biztonságáról, ami folyamatos fenyegetettség alatt áll.

„Jelenleg nincs átjárás a temetőn keresztül. Korábban sokan arra használták, hogy lerövidítsék az útjukat, illetve voltak, akik kincsek után vadászva ástak a temetőben. Most őrrel és kutyákkal védjük a területet és a rendőrség is járőrözik, így a behatolási kísérletek száma csökkent.

A helyzet azonban nem egyszerű, mert a biztonsági őrünk folyamatosan verbális inzultusoknak van kitéve a helyi lakosok részéről és a kutyákkal is többször akartak már végezni”

– közölte a hitközség.

A város askenáz közösségét vezető lubavicsi küldött, Mendy Chitrik rabbi úgy véli, hogy a rongálás ügyében meghozzák a megfelelő lépéseket.

„Biztos vagyok benne, hogy a törökországi hitközség, Ishak Haleva országos főrabbi és a török hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a jövőben ne ismétlődhessen efféle rongálás”

– mondta.

Egy chábád rabbi a törökországi zsidó örökséget bemutató útra indult

Chitrik szerint a török imámok minden nap órákat szánnak rá, hogy segítsenek neki felkutatni a helyszíneket, amelyeket vizsgál. Az emberek az utcán meghívják őt vacsorára, és kifejezik a zsidókkal való szolidaritásukat és a testvériség érzését.