Jó hír: Ukrajna és Oroszország megállapodást ír alá Isztambulban

Oroszország és Ukrajna péntek délután Isztambulban írja alá a megállapodást a gabonaexportról – közölte csütörtök este a török elnöki hivatal.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint Oroszország és Ukrajna képviselői vesznek részt az aláíráson, amelyet 13 óra 30 perckor tartanak az isztambuli Domabahce-palotában – tette hozzá az elnöki hivatal.

A megállapodás értelmében a háború miatt megrekedt ukrán gabonaszállítmányok útnak indulhatnának a Fekete-tengeren át, és enyhítenék az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

„A következő napokban lehetséges a megállapodás”

– mondta hétfőn a TRT török állami televízióban Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter.

New Yorkban Farhan Haq helyettes ENSZ-szóvivő jelentette be, hogy António Guterres és két tárgyalója, aki több mint két hónapja részt vesz a közvetítésben, csütörtök este Isztambulba érkezik.

Guterres nem messze Törökországtól nyaral, és nemrégiben jelezte, kész lerövidíteni nyaralását, hogy részt vegyen az aláírási ceremónián.

Haq közölte: Guterres mellett Martin Griffith, a főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, valamint Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője is Isztambulban lesz.

Egy nevének elhallgatását kérő diplomata azt közölte:

Washington nemrégiben garanciákat ígért arra, hogy a szállító cégek nagy kapacitású hajókat bocsáthatnak Moszkva rendelkezésére gabonája és műtrágyája exportjához, anélkül, hogy aggódniuk kellene a szankciók miatt.

Az Európai Unió lazít az Oroszország elleni szankciókon

Feloldják az orosz bankok egyes pénzeszközeinek befagyasztását, hogy elkerüljék az élelmiszerek és műtrágyák globális kereskedelmének az összeomlását.

Az Egyesült Államok üdvözölte csütörtökön a megállapodást.

„Üdvözöljük az elvi megállapodás bejelentését, de ami számukra most fontos, az az, hogy Oroszország viselje a felelősséget a megállapodás végrehajtásáért, és lehetővé tegye, hogy az ukrán gabona eljusson a világpiacra”

– mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője.

„Soha nem is lett volna szabad ilyen helyzetbe kerülnünk. Ez Oroszország szándékos döntése volt, hogy fegyverként használja fel az élelmiszereket”

– tette hozzá a szóvivő, aki üdvözölte António Guterres és Törökország diplomáciai erőfeszítéseit.

Ami az ukrán gabonaszállításokat illeti, a tárgyalás alatt lévő megállapodás előirányozza a Fekete-tenger újbóli használatát biztonságos folyosókon és helyi tűzszüneteknek köszönhetően.

A kereskedelmi hajók feltehetően Törökország által elvégzendő átvizsgálása biztosítja majd, hogy a gabonaszállítmányok berakodására Odesszába érkező hajók ne szállítsanak fegyvert.

Diplomaták szerint Isztambulban koordinációs központot hoznak létre tengerhajózásra szakosodott ENSZ-szakértők közreműködésével.

Az Ukrajna és az Oroszország között megkötendő megállapodás célja, hogy rövid időn belül csökkentse az utóbbi hónapokban meredeken emelkedő gabonaárakat.

A világ több országban tapasztalt élelmiszerválság éhínséggel fenyeget, elsősorban Fekete-Afrika országaiban, de Libanonban vagy Egyiptomban is.

Évtizedek óta nem látott éhínség fenyegeti a világot

Oroszország Ukrajna elleni háborúja következtében idén világszerte 40-50 millió fővel emelkedik az éhezők száma.