Az Európai Unió lazít az Oroszország elleni szankciókon

Az Európai Unió szerdán módosítja a Moszkvával szembeni szankcióit azzal, hogy feloldja a vezető orosz bankok egyes pénzeszközeinek befagyasztását, amelyekre szükség lehet az élelmiszerek és műtrágyák globális kereskedelmében tapasztalható szűk keresztmetszetek enyhítéséhez – derült ki egy dokumentumtervezetből.

A lépés az afrikai vezetők bírálatai közepette történt, amelyek a szankciók kereskedelemre gyakorolt negatív hatása miatt fogalmazódtak meg, amelyek súlyosbíthatták a hiányt, amelyet elsősorban Oroszország ukrajnai inváziója és a fekete-tengeri kikötők blokádja okozott.

Évtizedek óta nem látott éhínség fenyegeti a világot

Oroszország Ukrajna elleni háborúja következtében idén világszerte 40-50 millió fővel emelkedik az éhezők száma.

A módosított rendelet értelmében, amelyet az uniós küldöttek várhatóan szerdán fogadnak el, az uniós országoknak lehetőségük lesz arra, hogy feloldják a korábban blokkolt gazdasági forrásokat, amelyek a vezető orosz hitelezők, a VTB, a Szovcombank, a Novikombank, az Otkritie FC Bank, a VEB, a Promsvyazbank és a Bank Rosszija tulajdonában vannak – áll a dokumentumban.

A szerdán elfogadandó új szankciók értelmében a Sberbank, Oroszország legnagyobb bankja is a befagyasztás hatálya alá kerül, kivéve az élelmiszer-kereskedelemhez szükséges forrásokat

– mondta egy uniós tisztviselő a Reutersnek.

Nem lehet mindenért Oroszországra mutogatni

A nyugati vezetők úgy tesznek, mintha a rossz gazdasági helyzet nem a saját döntéseik, hanem a háború következménye lenne – olvasható az UnHerd véleménycikkében.

A dokumentumtervezet szerint

a pénzeszközök felszabadítására „annak megállapítása után kerülhet sor, hogy az ilyen pénzeszközök vagy gazdasági erőforrások szükségesek mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, köztük búza és műtrágya vásárlásához, importjához vagy szállításához”.

A felülvizsgált szankciók értelmében

az EU azt is tervezi, hogy megkönnyíti az orosz kikötőkből történő élelmiszerexportot, amelyet a kereskedők az uniós szankciókat követően az élelmiszerexportot kifejezetten mentesítő intézkedések ellenére nem szolgáltak ki

– mondta egy tisztviselő.

Az EU eddig tagadta, hogy szankciói érintették volna az élelmiszer-kereskedelmet.

Szankciók és percepciók

McDonalds és Netflix nélküli jövő, kontra „télen megfagysz”. A hadviselésben a valóság percepciója sokkal fontosabb az objektív valóságnál. Robert C. Castel jegyzete.