A Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta a terroristák állampolgárságának megvonását

Az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta az állambiztonság veszélyeztetése miatt elítéltek állampolgárságának megvonását, megnyitva ezzel az utat a kormány intézkedései előtt – számolt be róla az Arutz7.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy az izraeli állam visszavonhatja az állambiztonság veszélyeztetése miatt elítélt személyek állampolgárságát.

Az állampolgárság visszavonására többek között terrorcselekmények, kémkedés és hazaárulás miatt kerülhet sor.

A több mint 100 oldalas ítéletében a bírák elfogadták az állam fellebbezését, és úgy döntöttek, hogy a belügyminiszter megvonhatja az állampolgárságot a terroristáktól. Hangsúlyozták azonban, hogy az állampolgárság visszavonásának feltétele, hogy „az izraeli állampolgárság visszavonása után az illető ne maradjon állampolgárság híján, és ha nem lenne állampolgársága, akkor – a fentiek szerint – engedélyt kap az izraeli tartózkodásra”.

A döntés megnyitja az utat a kormány számára, hogy a terrorizmustól való elrettentés irányába.

Eddig Izrael tartózkodott attól, hogy a terrortámadásokat végrehajtó izraeli arabok izraeli állampolgárságát megvonja.

Az elmúlt években azonban törekedtek arra, hogy törvényt fogadjanak el a kérdésben.

Avi Dichter képviselő (Likud), a Sabak volt vezetője tavaly jelentette be, hogy olyan törvényjavaslatot kíván előterjeszteni, amely visszavonná az izraeli állampolgárságot azoktól a terroristáktól, akik kárpótlást kaptak a zsidók meggyilkolásáért a Palesztin Hatóságtól.

Késeléses támadás Jeruzsálemben

A palesztin terrorista egy autóbuszon csavarhúzóval támadt az áldozatára.

Nagyjából ugyanebben az időben a Knesszet pártjainak 42 képviselője írt alá egy olyan törvényjavaslatot, amely megfosztaná a terroristákat izraeli állampolgárságuktól vagy a zsidó államban való tartózkodási joguktól. E törvényjavaslat értelmében az az izraeli lakos vagy állampolgár, akit terrorcselekményért börtönbüntetésre ítélnek, miközben a Palesztin Hatóságtól kap fizetést, elveszítené állampolgárságát vagy Izraelben maradásának jogát, és átkerülne a Palesztin Hatósághoz.

A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a terrorista visszanyerje izraeli állampolgárságát, ha visszaadja a pénzt a Palesztin Hatóságnak.

Jelenleg az izraeliek csak bírósági végzéssel veszíthetik el állampolgárságukat, és a kérelmet a bírósághoz benyújtó belügyminiszternek előbb engedélyt kell kapnia mind a Sabaktól (Izraeli Biztonsági Ügynökség), mind a főügyésztől.

Nagyon kevés kérelem megy keresztül ezen a bonyolult bürokratikus folyamaton, és nagyon ritka, hogy egy kérelmet jóváhagynak.

Májusban Ajelet Saked (Jamina) belügyminiszter visszalépett attól a szándékától, hogy törvényt fogadjon el a terroristák állampolgárságának visszavonásáról. Ezt a törvényjavaslatot, amelyet már bejegyeztek, félretették, miután a munkatársai és az Igazságügyi Minisztérium közötti beszélgetésből kiderült, hogy a törvény nem állná ki a Legfelsőbb Bíróság próbáját.

Terrorhullámok és hullámtörők

Bármilyen furcsa is, létezik egy igen markáns kapocs a kelet-európai háború és a közel-keleti terrorhullám között.