Durvul az Iszlám Állam terrorja Irakban

Hat rendőrt megöltek és további hetet megsebesítettek Irakban az Iszlám Állam terrorcsoport fegyveresei – közölték szerdán katonai források.

A kedd éjjel Bagdadtól 140 kilométerre északra végrehajtott támadásban 10-15 fegyveres vett részt. Az összetűzés nagyjából egy órán át tartott.

A támadás Szaláheddín tartomány egy olyan térségében történt, ahol a dzsihadista sejtek továbbra is aktívan működnek, és nagy pontossággal, gyakran éjszaka veszik célba a hadsereg és a rendőrség létesítményeit.

Irakban annak ellenére rendszeresnek mondhatók az iszlamista fegyveresek rajtaütései, hogy az iraki vezetés 2017 végén győzelmet hirdetett az Iszlám Állam felett.

Egy januárban közzétett ENSZ-jelentés szerint az Iszlám Államnak továbbra is mintegy hat-tízezer harcosa tartózkodik a szíriai-iraki határzónában, amely részben a mai napig is átjárható.

A kistelepüléseket magába foglaló területen kisebb bázisokat és kiképzőtáborokat tartanak fenn, ahonnan szíriai területeket is rendszeresen támadnak. Irakban utoljára 2021 júliusában csapott le az Iszlám Állam, amikor a főváros egyik síita negyedében, egy piacon végrehajtott merényletben mintegy harmincan haltak meg.

A térségben három nagyobb katonai bázist is működtet az iraki kormány, ahol összesen 2500 amerikai és további ezer, a szomszédos országok katonáiból verbuvált katona állomásozik nemzetközi koalíció keretében.

Egymást ölik Afrikában az iszlamista terroristák

Egymással sem tartják a kapcsolatot, és nem ritkán fegyveres konfliktusba is keverednek egymással a települések vagy bányák fölötti ellenőrzés miatt.