Egymást ölik Afrikában az iszlamista terroristák

Látványos sikerei ellenére az Iszlám Állam, illetve a neki hűséget fogadó csoportok továbbra is széttagoltak Afrikában, a frakciók egymással is vetélkednek – nyilatkozta a Counter-Extremism Project (CEP) nevű, terroristacsoportokat figyelő civil szervezet elnöke kedden az AFP francia hírügynökségnek.

Hans-Jakob Schindler a terrorszervezet afrikai csoportjairól azt mondta, hogy csak a líbiai sejt tagjai érkeztek közvetlenül az Iszlám Állam közel-keleti frakciójából, az egyes afrikai sejtek mind helyi, a terrorszervezetnek később hűséget fogadó mozgalmakból alakultak ki.

Jóllehet e csoportok és a szíriai, illetve iraki központok között van kapcsolat, ám „elsősorban a propaganda terén”, az afrikai terroristák nem kapnak gyakorlati irányítást a Közel-Keletről Schindler szerint.

„Ismerik egymást, de nem tudunk róla, hogy rendszeresen beszélnének is egymással”

– tette hozzá.

Schindler – aki korábban az ENSZ-nek is készített elemzéseket a dzsihadista mozgalmakról – leszögezte:

az utóbbi években több afrikai sejt „látványos sikereket” ért el,

példaként említve a kiterjedt régiók fölötti ellenőrzést, az egyre szaporodó sejteket és az áldozatok nagy számát, ám azt is kiemelte, hogy az iszlám terroristák által vallott, puritán szalafista irányzata idegen az afrikai muszlimok hagyományaitól, és csupán az utóbbi tíz-húsz évben ütötte fel a fejét a kontinensen.

E csoportok egymással sem tartják a kapcsolatot, és nem ritkán fegyveres konfliktusba is keverednek egymással a települések vagy bányák fölötti ellenőrzés miatt

– közölte.

Korábban már több más szervezet is rámutatott arra, hogy a terroristák többnyire a helyiek „megadóztatásából”, emberrablásokból, valamint bányászati jövedelemből finanszírozzák működésüket.

Schindler véleménye szerint

bár ma már több afrikai származású fegyverese van az Iszlám Államnak, mint arab, nem valószínű, hogy az afrikai csoportok befolyást szerezzenek a terrorszervezet közel-keleti régiójában,

és ezt fordítva sem tartja elképzelhetőnek.

Marokkóban tanácskoznak az Iszlám Állam elleni harcról

A nemzetközi koalíció külügyminiszteri értekezletén résztvevők szerint az Iszlám Állam általi veszély nem csökkent, hanem nő.