Marokkóban tanácskoznak az Iszlám Állam elleni harcról

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni nemzetközi koalíció, amely szerdán tartotta éves külügyminiszteri értekezletét Marokkóban – első ízben egy afrikai országban -, folytatja a harcot a dzsihadista szervezet jelentette, elsősorban Afrikában növekvő fenyegetései, illetve a szervezet közel-keleti újbóli felbukkanása ellen – jelentették be a Marrákesben rendezett konferencián.

A szövetség éves miniszteri ülésén legalább ötven külügyminiszter és küldött vett részt megerősített biztonsági intézkedések közepette Marrákesben – közölte marokkói külügyminisztérium.

Antony Blinken amerikai külügyminisztert, aki marokkói kollegájával, Nászir Buritával a rendezvény társelnöke lett volna, pozitív Covid-tesztje miatt Victoria Nuland helyettes államtitkár, a külügyminisztérium harmadik legmagasabb rangú vezetője helyettesítette.

„Azért gyűltünk össze, hogy megerősítsük az IÁ tartós legyőzése iránti elkötelezettségünket Irakban, Szíriában, az afrikai kontinensen és az egész világon” – mondta megnyitó beszédében Nuland.

Az Irakban és Szíriában több, mint 110 ezer négyzetkilométert elfoglaló Iszlám Állam elleni harcra 2014-ben létrehozott szövetségnek 84 állam és nemzetközi szervezet – közöttük a NATO és az Interpol – a tagja.

„Tisztán látjuk az IÁ jelentette veszélyt, amely nem csökken” – figyelmeztetett Nászir Burita.

Ha az Iszlám Állam el is veszítette az uralmat e terület fölött, „továbbra is veszélyt jelent, keres minden alkalmat arra, hogy újjáépítse magát” – jelentette ki Victoria Nuland.

„Egy nukleáris háborúban fél óra alatt megsemmisíthetjük a NATO országait”

A Roszkozmosz vezetője nem pontosította, hogy konkrét NATO országokról vagy az összesről beszél-e.

Januárban a dzsihadista szervezet megtámadott Északkelet-Szíriában egy kurdok kezén lévő börtönt, ahol legalább háromezer dzsihadista foglyot őriztek; ez volt a terrorszervezet legsúlyosabb támadása három év óta.

„Ez intő jel, amely rámutat, mennyire tarthatatlan a helyzet Szíria északkeleti részén – mondta az amerikai diplomata.

Az IÁ bosszút esküdött korábbi vezetője, Abu Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi halála miatt, akivel amerikai különleges egységek végeztek februárban Szíriában, és felszólította a híveit, hogy az ukrajnai háborút kihasználva kezdjék újra az európai célpontok elleni támadásokat.
Washington az idén 700 millió dollárt szán fele-fele arányban Irakban és Szíriában a terrorszervezet ellenőrzése alól kivont területeken folytatandó „stabilizációs műveletekre” és a magángazdasági beruházások támogatására.

Az IÁ szemmel láthatólag terjeszkedni akar Afrikában, egyebek mellett a Száhel-övezetben, a Perzsa(Arab)-öböl térségében és Guineában, és ismét aktivizálódott Afganisztánban is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciós listáján 27 afrikai terrorista támaszpont szerepel – közölte Burita.

Az amerikai terrorelhárítás adatai szerint 2018 és 2021 között 43 százalékkal nőtt a „terrorista incidensek” száma a Száhel-övezetben.
Az idei tanácskozás színhelyéről, Marokkóból, számos állampolgár utazott az elmúlt években Szíriába, Irakba és más országokba, hogy csatlakozzék az IÁ-hoz. A terrorszervezet Marokkóban is követett el merényleteket. Casablancában például öt öngyilkos merényletben harminchárman haltak meg 2003-ban. 2011-ben pedig egy marrákesi kávéházban elkövetett robbantásban tizenhét ember vesztette életét, közöttük külföldi turisták is.

A háború egyre veszedelmesebb Amerika számára, és Biden tudja ezt

Putyin tábornokainak megölésével és a hajóinak elsüllyesztésével dicsekedni, vagy túlságosan beleszeretni Ukrajnába, az ostobaság netovábbja – véli a NYT külpolitikai szemleírója.