Beindult az izraeli Moszad-turizmus

Nem mindennapi izraeli túrákat szervez a Shurat Hadin nevű tel avivi székhelyű szervezet. Látogatás a Gázai-övezet határán, beszélgetés Moszad ügynökökkel, találkozás a legendás Eli Cohen családjával és az egyik legforgalmasabb határátkelő munkájának megismerése. Ilyet és ehhez hasonlókat ajánlanak azok számára, akik érdeklődnek Izrael biztonsági kihívásai iránt és a pénzt sem sajnálják arra, hogy megismerjék azokat.

Jövő november 22-én egy rendkívüli külföldi turistacsoport érkezik Izraelbe, hogy életre szóló kalandot éljen át. Ahelyett, hogy a tengerpartra mennének, vagy népszerű és ismert helyszíneket látogatnának meg, a csoport útitervében többek között a Moszad ügynökeivel tartott workshopok, a Qalandiya ellenőrzőpont megtekintése, a Hezbollah északi határ menti állásainak megfigyelése és az utazás csúcspontja – a Hezbollah és a Hamasz autentikus alagútjainak megtekintése, miközben eligazítást kapnak Izrael legjobb biztonsági szakértőitől.

A különleges program mögött a Shurat Hadin civil szervezet áll, amely a terror áldozatait képviseli az Izraelben, az Egyesült Államokban, Kanadában és Európa számos országában folytatott perekben, és amely ezt a példátlan izraeli körutat szervezi, amely a „világ legjobb hírszerző ügynökségeként” emlegetett Moszad „kulisszái mögé” is bepillantást enged.

A Shurat Hadin elnöke, Nitsana Darshan-Leitner ügyvédnő által „egyedülálló kalandként” jellemzett tanulmányút egy hétig tart. A túra során a résztvevők olyan látnivalókra számítanak, mint például

találkozás Michael Orennel, aki Izrael nagyköveteként szolgált az Egyesült Államokban, valamint volt Moszad- és kémügynökökkel, köztük „Udi L.”, „Danny T.”, „Uzi S.” és Shir Peled ügynökökkel, akik közül az utóbbi „a nőként való beépülés dilemmáiról” tart előadást.

A Moszad nyomában nevű túra résztvevői meglátogatják a hírszerző közösség múzeumát Glilotban, megismerhetik a híres Eli Cohen, Szíriában kivégzett Moszad-ügynök történetét és egy tanulságos előadást is hallhatnak az izraeli biztonsági erők által vívott titkos kiberháborúról.

A Németországban élő Peter Reynders, aki korábban már csatlakozott egy Moszad-túrához, a következőket mondta:

„Számos fénypontja volt az útnak!  A találkozás Shir Peleddel, az elit terrorelhárító egység egykori női beépített ügynökével és sok más, Izrael biztonságáért küzdő bátor nővel mindenképpen ezek közé tartozott”

– magyarázta Peter.

„Az is, hogy megismertük a Ramallah közelében lévő határőrség szigorú etikáját – hogyan kerülik el a felesleges áldozatokat a terroristák elfogásánál. Igazán egyedülálló élmény volt az is, hogy időt tölthettünk fiatal izraeli katonákkal, akik hatalmas kockázatot és felelősséget vállalnak”.

A túrákat minden részletre kiterjedően tervezik, ötcsillagos szállással és étkezéssel, és a kikapcsolódást a tenger és a napfény, a történelmi helyszínek megtekintése és a világ vezető hírszerző ügynökségébe való bepillantás hozza egyensúlyba. Az Izraelbe látogatók szeretnék megismerni a valódi történetet, és első kézből megérteni, mi történik a határokon és az izraeli katonai tárgyalótermekben.

„Két Shurat Hadin misszión vettem részt, és nagyon ajánlom őket! Nem kell zsidónak lenned ahhoz, hogy értékeld a csodálatos embereket, akikkel találkozol, a helyeket, ahová elmész, és mindazt, amit tanulsz! Izrael a terrorizmus elleni globális frontvonalat képviseli és a Shurat HaDin ebben kritikus szerepet játszik”

– emlékszik vissza Steve Turner, a Moszad-túra visszatérő amerikai vendége.

A korábbi túrák további különleges fénypontjai közé tartozik: a Hamász-tagok katonai bírósági tárgyalásának megtekintése, valamint a jeruzsálemi határrendőrség bázisán és a Qalandiya ellenőrzőponton tett látogatás.

A túra során a libanoni határon, a Golán-fennsíkon és a Gázai övezet határán is járnak a résztvevők, az egyik Gáza környéki kibuchoz tartozó víztorony magasából Gázát tekinthetik meg és előadást hallgatnak meg a Gázai övezetből való izraeli kivonulást követő biztonsági fenyegetésekről.

Útközben nem maradnak el a megszokottabb látnivalók sem: hajókázás a Kinnereten, látogatás Maszadán és Jeruzsálemben – beleértve a Siratófal és a Jád Vásem holokauszt emlékhely meglátogatását.

„2011 óta öt túrán vettem részt, és mindig visszatérek, mert semmi sem hasonlítható ahhoz, amit a Shurat Hadin kínál, ha az embert érdekli Izrael és annak biztonsági kihívásai. Soha nem gondoltam volna, hogy egy terroralagútban fogok sétálni a libanoni határon, vagy találkozom Eli Cohen családjával” – magyarázza Rob E., az egyik amerikai résztvevő.

Izraeli újságíró lopózott a mekkai zarándoklatra

A muszlim zarándoklatról bemutatott rejtett kamerás felvételeknek komoly politikai következményei lehetnek az éppen enyhülő izraeli-szaúdi kapcsolatokra nézve.