Izraeli újságíró lopózott a mekkai zarándoklatra

Izraelben és a muszlim világban nagy felháborodást keltett, hogy hétfő este levetítették az izraeli 13-as csatorna tudósítójának, Gil Tamarynak Mekkában, az éves muszlim zarándoklaton, a Hadzs-on készült rejtett kamerás felvételeit.

Mint Tamary adásban elmondta, az iszlám legszentebb helyére való belépés más vallások tagjai számára tilos, és a szaúdi törvények szerint illegális.

Tamary a szaúdi kormány különleges meghívására tartózkodott az országban Joe Biden elnök diplomáciai látogatása alkalmából.

Az újságíró úgy döntött, hogy ha már ott van, engedély nélkül ellátogat Mekkába, hogy exkluzív sztorit készítsen hírcsatornája számára.

Kedd reggelre a közösségi médiát felháborodott reakciók árasztották el Tamary akciója miatt. Mind a riporter, mind a 13-as csatorna bocsánatot kért, mondván, hogy nem akartak senkit megbántani, de a riportot

„fontos újságírói teljesítményként” és „nagyszerű újságírásként” védte meg.

Tamary kiruccanására olyan nemzetközi helyzetben vállalkozott, amikor Izrael és Szaúd-Arábia kényes erőfeszítéseket tesz a kapcsolatok javítására, amelyet kulcsfontosságúnak tartanak az Irán jelentette kölcsönös fenyegetés kezelésében. Egyesek attól tartanak, hogy Tamary útja megzavarhatja ezeket a kapcsolatokat.

Bin Szalmán: bizonyos értékek ráerőszakolása más országokra visszafelé sülhet el

Rijádban találkozott az amerikai elnök és a szaúdi koronaherceg.

A felvételek Tamary bejelentkezésével kezdődnek, aki bejelenti szándékát.

„A város le van zárva mindenki előtt, aki nem muszlim, nem léphet be”

– mondja Tamary az adásban.

„Világos volt, hogy nincs esélyem Mekkába látogatni, de sikerült megtalálnom a megfelelő személyt, aki vállalta a kockázatot, hogy bevigyen”.

A beszervezett idegenvezető biztonságának érdekében az izraeli csatorna elhomályosította az arcát és eltorzította a hangját.

Kitaláltak egy fedősztorit arra az esetre, ha a hatóságok megállítanák őket, egy fiktív látogatásról, hogy meglátogassák a barátaikat Mekkában. Az adásban olyan útjelző táblák mellett haladnak el, amelyek jelzik, hogy nem muszlimok nem mehetnek tovább, és leengedik a kamerát, amikor útközben rendőrségi ellenőrzésen mennek keresztül.

A szent Arafat-hegyre érve kiszállnak az autóból, és hallható, ahogy Tamary idegenvezetője azt mondja:

„Ez az egész dolog illegális”.

Tamary héberül kezd beszélni a kamerába, suttogva, hogy ne vegyék észre.

„Csak muszlimok tartózkodhatnak itt. Egyetlen izraeli újságíró sem közvetített innen”

– mondja Tamary.

Tamary szerint az idegenvezető kezd nyugtalankodni, de Tamary ragaszkodik hozzá, hogy felmásszanak a hegy tetejére, hogy jobb kilátásuk legyen. Ott bajba kerülnek.

„Biztos voltam benne, hogy senki sem vesz észre, de úgy tűnik, túl nagy figyelmet keltettem”

– mondja Tamary. „

A vezetőm hirtelen megérinti a vállamat a megbeszélt jelünkkel [hogy] itt az ideje, hogy távozzunk. Hallotta, hogy az egyik vallásos ember azt mondta, hogy meg akarnak szólítani, hogy lássák, muszlim vagyok-e. Gyanút keltettünk, és menekülünk”.

Az Izraelhez fűződő kapcsolatok javításának egyik hangos szószólója, egy Mohammed Saud nevű szaúdi blogger is felszólalt, aki héberül készített egy videót, amelyen héberül beszél, hogy elítélje a provokációt. Napokkal ezelőtt Saud közzétett egy videót, amelyen Izrael himnuszát énekli.

„Kedves izraeli barátaim, az egyik riporteretek belépett Mekka szent muszlim városába, és szégyenérzet nélkül filmezett. Ez olyan, mintha én bemennék egy zsinagógába és felolvasnám a Tórát. Szégyelljétek magatokat, 13-as csatorna, szégyelljétek magatokat, hogy ilyen tiszteletlenek vagytok az iszlámmal”

– mondja Saud a videóban.

Saud példája egyébként nem teljesen releváns, mert egy muszlim számára nem törvénytelen belépni egy zsinagógába,

és bár bizonyos zsidó vallási szabályokat megsértene, és kellemetlenséget okozna, de nem okozna nemzetközi incidenst, amelynek esetleges diplomáciai következményei lennének.

Sok izraeli a Twitteren bírálta Tamary látogatását.

Egy magát Safta Miriamnak nevező felhasználó például azt írta:

„Gil Tamary-t ki kellene rúgni. Annyira tiszteletlen! A 13-as csatornát meg kellene bírságolni.”

Egy másik felhasználó, akit Rod Liornak hívnak, ezt írta:

„Szégyellem magam Tamary miatt teljes szívemből. Nem képvisel engem, nem képvisel minket. Az izraeli nép minden vallást tisztel, és megvet mindenkit, aki így viselkedik. Remélem, hogy teljes szigorral megbüntetik”.

Közben Lenny Ben-David izraeli politikai tanácsadó is csatlakozott az elítéléshez.

„Nagy szégyennel fejezem ki személyes bocsánatkérésemet egy zsidó izraeli riporter szentségtörő és felelőtlen belépése miatt Mekka szent iszlám városába”

– írta a Twitteren.

„Izrael-szerte elítélték a tettét és a videóját. Egy bolond cselekedete.”

A felháborodást követően Tamary azt tweetelte, hogy

„nem állt szándékában megsérteni a muszlimokat, vagy bárki mást”. … Az egész vállalkozás célja az volt, hogy bemutassa Mekka fontosságát és a vallás szépségét”.

Az újságírók szakmai etikája általában tiltja, hogy valaki hazudjon a személyazonosságáról vagy megszegje a törvényt egy sztori érdekében. Tamary azonban bocsánatkérését azzal zárta, hogy szakmai szempontból védte meg a riportját.

„A kíváncsiság az újságírás szíve és lelke, és az ilyen típusú, első kézből származó újságírói találkozások választják el a jó újságírást a nagyszerű újságírástól”

– írta.

Videó: Palesztinok támadtak egy szaudi bloggerre a Templom-hegyen

Saud közismerten Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök rajongója és nem csinál titkot a zsidó állam iránt érzett szimpátiájából sem.