A Kurdisztáni Munkáspárt embereire támadt rakétákkal Törökország Irakban

Török rakétacsapásokban nyolc civil meghalt, több mint húsz megsebesült Észak-Irakban – közölték szerdán iraki kurd tisztviselők és az iraki hadsereg.

Legalább négy rakéta csapódott be a félautonóm, kurdok lakta Zakho körzetben lévő Barak üdülőövezetben – közölte Musír Mohammed, a körzet polgármestere az AP amerikai hírügynökséggel. Az összes áldozat iraki állampolgár volt.

Egy másik incidensben, a szintén északi Szaláh ed-Dín kormányzóságban hat szövetségi rendőr meghalt és öt megsebesült, amikor az Iszlám Állam fegyveresei szerdára virradóra megtámadták egységeiket – közölte az iraki hadsereg két tisztviselője.

A nyári csúcsidőszakban iraki turisták százai érkeznek délről a kurd régióba, mert ott viszonylag hűvösebb az időjárás.

Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök küldöttséget vezényelt a területre Fuád Husszein külügyminiszter vezetésével, és elrendelte a baraki incidens kivizsgálását.

Törökország rendszeresen hajt végre légicsapásokat Észak-Irakban, és kommandósokat is küldött a törvényen kívüli Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseit célzó támadásának támogatására. De helyi tisztviselők szerint a csapásokban most először haltak meg turisták.

Ankara áprilisban indította el legújabb, Összezárt harapófogó (Claw Closed) kódnevű műveletét Észak-Irak egyes területein. Az akció része a 2019-ben indított, határokon átnyúló hadműveletek sorozatának, amelyek célja a törvényen kívüli PKK elleni küzdelem.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tart nyilván, 1984 óta vezet felkelést Délkelet-Törökországban, és ebben eddig több tízezer ember halt meg.

Ankara sürgette Bagdadot, hogy „gyomlálja ki” a PKK elemeit az észak-iraki régióból. Irak viszont azt mondta, hogy Törökország folyamatos támadásai sértik szuverenitását.

BRICS: A többpólusú világrend sarokkövei

A BRICS-országok olyan többpólusú világrend alapjait fektetik le, amelyet a nemzetközi jog alapján közösen irányítanak, nem pedig egy hegemón „szabályokon alapuló rend” keretében.