Abortuszpárti demokrata képviselők kerültek rács mögé Washingtonban

Az Egyesült Államok kongresszusának több demokrata párti képviselőjét vették őrizetbe helyi idő szerint kedden. A politikusok az abortuszt — szerintük — ellehetetlenítő törvények ellen tiltakoztak a legfelsőbb bíróság épületénél Washingtonban.

A rendőrség a Twitteren azzal indokolta az intézkedést, hogy a – zömében nők alkotta – csoport elzárta az utat a járművek elől. 34 tüntetőt, köztük a kongresszus 16 tagját – köztük Rashida Tlaibet, Ilhan Omart és Alexandra Ocasio-Cortezt – vették őrizetbe.

Helyszíni beszámolók szerint a tiltakozó politikusok és társaik zöld, „Nem hátrálunk!” feliratú fejpántot viseltek.

Ocasio-Cortez a Twitteren megerősítette az őrizetbe vétel hírét, üzenetét „az abortuszhoz való jog emberi jog” hashtaggel látta el.

Tlaib és Omar a tiltakozást polgári engedetlenségnek nevezte, a szintén az őrizetbe vettek között lévő Cori Bush képviselő pedig azt mondta, nem adják fel a küzdelmet.

Az amerikai zsidó szervezetek megosztottak a Roe-döntéssel kapcsolatban

Vannak, akik ünnepeltek azonban sok zsidó szervezet felháborodott a Legfelsőbb Bíróság döntésén.

Az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága is – június 24-én érvénytelenítette az úgynevezett Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt.

Az 1973-as jogesetben a testület azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. A változás következtében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról.

A júniusi döntést követően máris több államban a terhességmegszakítást ellehetetlenítő szabályozást léptettek életbe.

Képviselők azt akarják, hogy Amerika katasztrófának tartsa Izrael létrejöttét

A határozat felszólítja az Egyesült Államokat, hogy „hivatalos elismerés és megemlékezés révén emlékezzenek meg a Nakbáról”.