„Az ukrajnai háború mutatja, hogy a Nyugat dominanciája a végéhez közeledik”

„Az ukrajnai háború azt mutatja, hogy a Nyugat dominanciája a végéhez közeledik, miközben Kína Oroszországgal partnerségben szuperhatalmi státuszba emelkedik” – mondta Tony Blair volt brit miniszterelnök.

Blair szerint a világ olyan fordulóponthoz érkezett a történelemben, amely a második világháború végéhez vagy a Szovjetunió összeomlásához hasonlítható: ezúttal azonban egyértelműen nem a Nyugat van fölényben.

„A nyugati politikai és gazdasági dominancia végéhez közeledünk”

– mondta Blair az Egyesült Államok és Európa szövetségét támogató fórumon, a Londontól nyugatra fekvő Ditchley Parkban tartott beszéd szövege szerint „Ukrajna után: milyen tanulságok következnek most a nyugati vezetés számára?” címmel tartott előadásában.

„A világ legalább kétpólusú lesz, de lehet, hogy többpólusú”

– mondta Blair.

„Az évszázad legnagyobb geopolitikai változása Kínából és nem Oroszországból fog származni”.

Oroszország ukrajnai inváziója ezreket ölt meg, és az 1962-es kubai rakétaválság óta a legsúlyosabb válságot idézte elő Oroszország és a Nyugat kapcsolatában, amikor sokan attól tartottak, hogy a világ a nukleáris háború küszöbén áll.

Vlagyimir Putyin elnök szerint a Nyugat gazdasági háborút hirdetett azzal, hogy szankciókkal próbálja elszigetelni Oroszország gazdaságát, a Kreml ezért olyan hatalmakhoz fordul, mint Kína és India.

Henry Kissinger: Egy teljesen új korszakban élünk

„Oroszország addig fog harcolni, amíg a konfliktus fel nem emészti katonai képességeinek és erőforrásainak akkora részét, hogy az kockáztatja nagyhatalmi státuszát” – mondta.

Kína visszavonul a Nyugattól

Blair szerint az ukrajnai háború világossá tette, hogy a Nyugat nem számíthat arra, hogy Kína „úgy viselkedik, ahogy mi azt racionálisnak tartjuk”.

Hszi Csin-ping kínai elnök továbbra is támogatta Putyint, és bírálta a Nyugat szankciókkal való „visszaélését”. Putyin „stratégiai partnerségnek” nevezett kapcsolatot alakított ki Kínával.

„Kína gazdasága 1979-ben kisebb volt, mint Olaszországé, de miután megnyílt a külföldi befektetések előtt és piaci reformokat vezetett be, a világ második legnagyobb gazdaságává vált”

– emlékeztetett Blair.

„Kína szuperhatalmi szerepe természetes és indokolt. Nem olyan, mint a Szovjetunióé”

– mondta Blair, aki 1997 és 2007 között volt brit miniszterelnök.

Blair szerint Kína szövetségesei valószínűleg Oroszország és Irán lesznek a jövőben.

„A Nyugatnak nem szabad hagynia, hogy Kína katonailag megelőzze”

– tette hozzá Blair.

„Növelnünk kell a védelmi kiadásokat és meg kell őriznünk a katonai fölényt”

– mondta a volt miniszterelnök, aki szerint az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek „eléggé fölényben kell lenniük ahhoz, hogy minden eshetőségre vagy konfliktustípusra és minden területen felkészüljenek”.

Sík mezőben hármas út

A jelenlegi ukrán válsághoz három fő megközelítés létezik a nyugati világban. Robert C. Castel jegyzete. 

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.