80 éve hajtotta végre zsidóellenes razziáját a kollaboráns Vichy-kormány

Macron elnök felkereste azt a helyet, ahol a zsidókat fogva tartották, mielőtt koncentrációs táborokba hurcolták őket – írja az Arutz7.

Franciaország a hétvégén emlékezett meg a zsidók tömeges elfogásának 80. évfordulójáról, felidézve a Vichy-kormány leghírhedtebb tettét, a náci Németországgal való együttműködésének időszakából.

Emmanuel Macron elnök vasárnap délután a Párizstól délre fekvő Pithiviers-be utazott, hogy meglátogassa az 1942 júliusában összegyűjtött zsidók elhelyezésére használt helyszínt és a szomszédos vasútállomást, amelyen keresztül a zsidókat koncentrációs táborokba küldték.

Macron látogatására a hírhedt Vel’ d’Hiv-i razzia évfordulójának másodnapján került sor, amelynek során a Vichy-Franciaország hatóságai 13 152 zsidót gyűjtöttek össze Párizsban és környékén, mielőtt náci táborokba szállították őket. Az őrizetbe vett és deportáltak közül mintegy 4100-an gyerekek voltak.

A párizsi rendőrség és a Vichy-féle francia csendőrség által az Észak-Franciaországot megszálló náci erők utasítására végrehajtott razziára 1942. július 16. és 17. között került sor.

A zsidó ellenálló, aki az orránál fogva vezette a Gestapót a megszállt Párizsban

Freddie Knoller élete a II. világháború alatt leginkább egy történelmi akciófilm forgatókönyvére hasonlított.

A razzia során őrizetbe vett zsidók többségét Auschwitzba küldték.

A haláltáborba küldöttek közül mindössze 811-en élték túl, hogy a háború után visszatérjenek Franciaországba.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök vasárnap Párizsban részt vett az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen, Macron tervezett pithiviers-i beszéde előtt.

„Franciaország több mint 13 ezer embert szolgáltatott ki a kínzásnak, a gyűlöletnek és a halálnak”

–  mondta Borne.

„A mi törvényeink, a mi rendőrségünk volt”

– folytatta Borne, aki szerint a razzia után Franciaország „egy védelmező országból egy önmagát eláruló országgá vált”.

„Auschwitz önkéntese”, aki harcolt mind a nácik, mind a kommunisták ellen

A nyugati szövetségesek Witold Pilecki jelentései alapján értesültek először a zsidóság németek által szervezett kiirtásáról.