„Auschwitz önkéntese”, aki harcolt mind a nácik, mind a kommunisták ellen

Witold Pilecki lovassági kapitány, „Auschwitz önkéntese” konspirációs tevékenységet szervezett a haláltáborban és jelentéseket küldött az ott történtekről. Harcolt mindkét totalitarizmus ellen, a világháború után részt vett a független Lengyelország létrehozására irányuló törekvésekben.

Witold Pilecki 1901. május 13-án született Olonyecben, 1918-tól a lengyel hadseregben szolgált, majd 1919-1921 között részt vett a lengyel–bolsevik háborúban.

A II. világháborúban is harcolt, még a háború elején, 1939 novemberében megszervezte a megszállt Lengyelország első földalatti szervezetét, a Titkos Lengyel Hadsereget (Tajna Armia Polska, TAP).

1940 szeptemberében szándékosan hagyta, hogy a németek elfogják, hogy így bejuthasson Auschwitzba. A táborban ellenállási mozgalmat szervezett és folyamatosan tájékoztatta a lengyel földalatti hatóságokat a koncentrációs táborban történtekről.

A nyugati szövetséges államok az általa készült jelentések alapján értesültek először a zsidóság németek által szervezett kiirtásáról.

1943 áprilisában megszökött az auschwitzi táborból. 1944-ben részt vesz a varsói felkelésben. A felkelés elbukott, Pileckit a németek elfogták és a murnaui hadifogolytáborba szállították. A hadifogolytábor felszabadítása után Olaszországba ment, ahol csatlakozott a Władysław Anders tábornok által irányított 2. Lengyel Hadtesthez.

1945 októberében Pilecki új személyazonosságot vett fel, Lengyelországba utazott, hogy kiépítse hírszerző hálózatát.

Miért nem bombázták le az amerikaiak Auschwitzot?

Tévedés azt gondolni, hogy Auschwitz lebombázása megállíthatta volna a németek gyilkoló gépezetét – állítja egy szakértő a The Jerusalem Postban. 

1946-ban a lengyel emigráns kormány már nem látott reményt a kommunista rendszer megdöntésére, ezért a Lengyelország szabadságáért küzdőket arra utasította, hogy térjenek vissza a civil életbe vagy szökjenek nyugatra.

Pileckit is tájékoztatták, hogy valószínűleg dekonspirálták és felszólították, hogy hagyja el az országot.

Pilecki ezt visszautasította, Lengyelországban maradt és folytatta tevékenységét, a szovjetek által elkövetett bűnökről gyűjtött információkat.

1947 május 8-án a kommunista állambiztonsági szolgálat letartóztatta, börtönbe zárták, ahol társait a durva kínzások ellenére sem fedte fel. Tiltott határátlépés, közokirat-hamisítás, hadkötelezettség megsértése, lőfegyverrel való visszaélés, kémkedés és merénylet előkészületének bűntettei vádjával halálra ítélték, 1948. május 25-én kivégezték.

2019-ben az Európai Parlament a Totalitarizmusok ellen Harcoló Hősök Nemzetközi Emléknapjának nyilvánította ezt a napot. 1990-ben a Pilecki elleni per felülvizsgálata során az ítéletet megsemmisítették. 2006-ban Lech Kaczyński köztársasági elnök posztumusz a Fehér Sas Érdemrenddel tüntette ki Witold Pileckit.

Budapesten 2018-ban a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban emlékfát ültettek Witold Pilecki tiszteletére.

Auschwitzba beszivárgó lengyel ellenállóról szóló életrajz lett az év könyve

A Costa Könyvdíj zsűrije „a történelmi életrajzok rendkívüli mesterműveként” méltatta a könyvet.