Kigyulladt, majd lezuhant egy ukrán teherszállítógép Görögországban

Kigyulladt, majd lezuhant egy ukrán felségjelzésű Antonov 12-es teherszállító repülőgép szombaton késő este az észak-görögországi Kavala város közelében – adta hírül a híradó.hu.

A görög hatóságok lezárták a baleset környékét, mert a repülőgép veszélyes anyagot szállított és robbanások is történtek.

A szovjet gyártmányú Antonov 12-es típusú repülőgép, amelyet egy ukrajnai székhelyű cég üzemeltetett, Szerbiából Jordániába tartott, amikor lezuhant szombaton késő este.

A BBC World hírportálja úgy tudja, hogy nyolcan tartózkodtak a teherszállító repülő fedélzetén, és senki nem élte túl a tragédiát.

A görög ERT közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a repülőgép 12 tonnányi rakományt szállított, többnyire robbanószereket.

A hírt megerősítette Nebojsa Stefanovic szerb védelmi miniszter is, a gép ugyanis a dél-szerbiai Nisből indult, és a tárca közlése szerint a bangladesi védelmi minisztériumnak szállított volna 11,5 tonna lőszert Szerbiából.

 Stefanovic egyúttal leszögezte: tévesek azok a feltételezések, amelyek szerint a fegyvereket Ukrajnába akarták szállítani.

Az első jelentések szerint a pilóta motorprobléma miatt kényszerleszállást akart végrehajtani a kavalai repülőtéren, de már nem érte el a kifutópályát. A drámai eseményről készült, az internetre feltöltött videofelvételeken az látható, hogy a repülőgép már ereszkedés közben kigyulladt, majd a földet érés után erős robbanás történt.

Szombat este háromnegyed tizenegy körül meglepve hallottam a repülőgép motorjának (szokatlan) hangját. Kimentem a házból, és láttam, hogy a hajtómű lángokban áll” – mondta az ERT-nek egy helyi lakos, Jorgosz Archontopoulosz. Több szemtanú is robbanásokat hallott a környéken.

A görög katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy hét tűzoltóautót vetettek be, de a folyamatos robbanások miatt hosszú ideig nem tudták megközelíteni a baleset helyszínét.

Ukrajnából kicsempészett háborús fegyverek garmadáját találták meg Rajkán

A magyar és a szlovák rendőrség eredetileg drogkereskedelem miatt tartott razziát, de rengeteg, Ukrajnából kicsempészett háborús fegyver került elő.