Egy orosz törvény „külföldi ügynökökké” nyilváníthatja a zsidó szervezeteket

A Zsidó Ügynökség zsidó képviselői vagy a nemzetközi zsidó szervezetek képviselői a „külföldi ügynökök” kategóriájába kerülhetnek – számolt be a Jerusalem Post. 

Oroszország kibővítette a „külföldi ügynökök” fogalmát, és ezentúl ide tartoznak „azok, akik részt vesznek bármilyen olyan tevékenységben, amely a hatóságok szerint ellentétes Oroszország nemzeti érdekeivel, vagy akik bármilyen támogatást – nem csak pénzt – kapnak külföldről” – írja a Moscow Times.

Ebben az esetben a Zsidó Ügynökség zsidó képviselői vagy a nemzetközi zsidó szervezetek képviselői is a „külföldi ügynökök” kategóriájába sorolhatók.

Az új törvényt idéző Moscow Times szerint „bárki, aki ‘külföldi ügynökkel’ dolgozott együtt vagy támogatást kapott tőle, felkerül az Igazságügyi Minisztérium új listájára, amely a ‘külföldi ügynökökkel kapcsolatban álló’ személyeket és csoportokat tartalmazza.

A Jerusalem Post a múlt héten számolt be arról, hogy a Zsidó Ügynökséget az elmúlt három évben orosz tisztviselők vizsgálták, amelynek során alaposan megvizsgálták az irodáikból származó információkat és hardvereket.

A héten a Zsidó Ügynökségnek küldött levélben, amelyet a Post exkluzívan hozott nyilvánosságra, az ügynökség egy listát kapott arról, hogy az orosz igazságügyi minisztérium mit tekint törvénysértésnek, és milyen következményekkel járnak ezek a jogsértések. Egy magas rangú izraeli diplomáciai tisztviselő azt mondta, hogy „Oroszország azt állítja, hogy a Zsidó Ügynökség illegálisan gyűjtött információkat orosz állampolgárokról”.

„Oroszország azt állította, hogy a Zsidó Ügynökség illegálisan gyűjtött információkat orosz állampolgárokról”.

Ahogy minden szervezet tenné, különösen azok, amelyek egy másik országba való bevándorlást támogatnak, a Jewish Agency oroszországi irodái információkat gyűjtenek azokról az emberekről, akik alijáért folyamodnak, vagy akik részt vesznek a tevékenységeikben.

Félő, hogy ha már az ügynökség ellen vizsgálat indult, az új törvény lehetetlen helyzetet teremt a zsidó és izraeli szervezetek számára, hogy Oroszországban dolgozzanak.

A múlt héten a minisztérium jelezte, hogy az ügynökség oroszországi tisztviselői megsértették a törvényt, mivel az ott gyűjtött információkat megosztják a jeruzsálemi irodáival vagy az izraeli kormányhivatalokkal, hogy a bevándorlással kapcsolatban eljárjanak. A levél szerint az ügynökségnek válaszolnia kell a vádakra, és amennyiben bűnösnek találják a vádakban, fel kell hagynia az oroszországi tevékenységével.

A Zsidó Ügynökség a múlt héten közölte, hogy:

„A Zsidó Ügynökség tisztázni szeretné, hogy egyes publikációkkal ellentétben nem kaptunk semmilyen utasítást az orosz kormánytól tevékenységünk megszüntetésére. Ennélfogva az Ügynökség minden terve és minden tervezett tevékenysége a szokásos módon folytatódik”.

„Az oroszországi illetékes hatóságok által több éve folytatott folyamatos ellenőrzési és vizsgálati eljárások részeként, és egy több mint egy évig tartó adminisztratív ellenőrzési eljárást követően az Ügynökség moszkvai irodái nemrégiben levelet kaptak az [orosz] hatóságoktól” – áll a közleményben.

A levél „főként adminisztratív kérdéseket említett, és rámutatott a szerzők szerint kifogásolt problémákra és azok lehetséges jogi következményeire” – tette hozzá.

„A levél felkéri az ügynökséget, hogy írásban válaszoljon az abban foglalt tényekkel kapcsolatban. Ezért az ügynökség szándékában áll alaposan tanulmányozni a felvetett kérdések jelentését és következményeit, és ennek megfelelően foglalkozni velük a hatóságokkal folyó beszélgetések során” – közölte a Zsidó Ügynökség.

Fotó: Unsplash/Alex Zarubi

Hivatalosan is főrabbi nélkül maradt Moszkva

Az Oroszországból száműzött Pinchasz Goldschmidt rabbi 29 év után távozik pozíciójából.